Delegaţiile Statelor Unite şi Rusiei s-au reunit la Riad pentru noi negocieri de pace. Americanii se vor întâlni apoi cu delegaţia Ucrainei

Negocieri intense au loc în aceste zile în Arabia Saudită între oficiali americani și ruși, în încercarea de a ajunge la un acord pentru încetarea focului în Ucraina. Potrivit agențiilor internaționale de presă, Washingtonul urmărește în primă fază un armistițiu în zona Mării Negre, ca un prim pas către o înțelegere mai amplă.
Mircea Filipescu
24 mart. 2025, 18:10
Delegaţiile Statelor Unite şi Rusiei s-au reunit la Riad pentru noi negocieri de pace. Americanii se vor întâlni apoi cu delegaţia Ucrainei

După discuțiile dintre SUA și Rusia, delegațiile ucraineană și americană urmează să aibă o nouă întâlnire pentru a analiza posibilitățile unui armistițiu. Conform unei surse ucrainene citate de televiziunea de stat Suspilne, Ucraina speră ca delegația americană să ajungă la un acord preliminar cu Rusia, deși există scepticism privind disponibilitatea Moscovei de a accepta o astfel de înțelegere.

Consilierul prezidențial ucrainean Serghei Leșcenko a declarat că delegația ucraineană, condusă de ministrul apărării Rustem Umerov, a rămas în Arabia Saudită după prima rundă de negocieri pentru consultări suplimentare. Acesta a explicat că principalele teme discutate sunt legate de infrastructura și siguranța navigației:

„Este vorba de infrastructura şi siguranţa navigaţiei. S-a vorbit şi despre o încetare reciprocă a focului. Noi nu le atacăm instalaţiile de pe mare, inclusiv cele fluviale. Ei nu atacă instalaţiile şi porturile noastre – Herson, Nikolaev şi porturile din regiunea Odesa, astfel încât acestea să funcţioneze”, a precizat Leșcenko, citat de agenția Unian.

După o primă rundă de discuții care a durat trei ore, negocierile dintre delegațiile americană și rusă au fost reluate după o scurtă pauză de prânz, conform agenției TASS. Nu este clar cât va dura următoarea sesiune a discuțiilor, dar ambele părți și-au exprimat disponibilitatea de a continua consultările.

Marea Neagră, punct central al negocierilor

Siguranța transportului maritim în Marea Neagră este una dintre principalele teme ale discuțiilor, a confirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Acesta a subliniat că inițiativa negocierilor a venit din partea președintelui Donald Trump și a fost acceptată de președintele rus Vladimir Putin:

„Aceasta a fost sugestia președintelui Trump, iar președintele Putin a fost de acord cu ea”, a declarat Peskov într-un briefing de presă, potrivit Digi 24.

El a adăugat că atât Rusia, cât și SUA sunt „dispuse și pregătite să avanseze pe calea reglementării pașnice” în Ucraina.

„Într-adevăr, există o înțelegere comună aici”, a afirmat oficialul rus.

Negocierile au loc cu ușile închise la Hotelul Ritz-Carlton din Riad. Acestea vin după întâlnirea desfășurată duminică între SUA și Ucraina.

Președintele Donald Trump a intensificat eforturile diplomatice pentru a pune capăt războiului din Ucraina, care a intrat în al patrulea an. Săptămâna trecută, acesta a discutat atât cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cât și cu președintele rus Vladimir Putin.

Printre oficialii americani prezenți la negocieri se numără Andrew Peek, director senior la Consiliul Securității Naționale al Casei Albe, și Michael Anton, înalt oficial al Departamentului de Stat. Delegația SUA mai include și trimisul special pentru Ucraina, Keith Kellogg, precum și consilierul pentru securitate națională, Mike Waltz.

Citeşte şi: Trump spune că a vorbit aproape o oră cu Zelenski: „Suntem în foarte mare măsură pe drumul cel bun”/ Zelenski: „Am acceptat propunerea de încetare necondiționată a focului!”

Din partea Rusiei, la discuții participă Grigori Karasin, fost diplomat și actual președinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Consiliului Federației, alături de Serghei Beseda, consilier al directorului Serviciului Federal de Securitate (FSB).

Între timp, statele europene riverane Mării Negre urmăresc cu îngrijorare aceste negocieri, temându-se că un posibil acord ar putea permite Moscovei să-și sporească influența asupra regiunii.

„Acesta este cartierul nostru şi nu avem încredere în ruşi dacă li se permite mai multă libertate de acţiune”, a declarat un oficial european citat de agențiile de presă.

Delegația americană joacă rol de mediator în aceste discuții, organizând întâlniri separate cu partea ucraineană. Keith Kellogg a descris această strategie drept „navetă diplomatică”, menționând că SUA încearcă să faciliteze un compromis între părțile implicate, care rămân în săli separate pe durata negocierilor.

Obiectivul declarat al Washingtonului este obținerea unei încetări a focului în Marea Neagră, pentru a permite reluarea transportului maritim fără riscuri.

Citeşte şi: China, reacție la informațiile privind posibila participare la misiunea de menținere a păcii în Ucraina

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cinci zodii încep luna mai în forță. Noroc cu carul în următoarele 20 de zile. Fecioarele, cele mai avantajate
Capital.ro
Permis de conducere pentru pensionari. UE ordonă control obligatoriu. Vin reguli noi din 2025
Playtech.ro
Cât e ajutorul social în Spania în 2025. Ce condiții trebuie să îndeplinească un român pentru a-l primi
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Trucuri simple și eficiente. De ce să punem telefonul într-un pahar de sticlă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Noua decizie a intrat deja în vigoare. Ce se întâmplă cu cărțile de identitate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
ANAF are o nouă țintă. Informații pentru românii care merg la medic
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri