Delirul, efectul îngrijorător al formelor grave de COVID-19. Este mult mai frecvent decât se credea

Datele celui mai recent studiu arată că bolnavii internaţi la secţia de terapie intensivă cu forme grave de COVID sunt foarte predispuşi să aibă delir persistent.

24 sept. 2021, 09:53
Delirul, efectul îngrijorător al formelor grave de COVID-19. Este mult mai frecvent decât se credea
Sursa foto: Pixabay

Delirul, efectul îngrijorător al formelor grave de COVID-19. Delirul reprezintă gândirea confuză și reducerea gradului de conștientizare a mediului înconjurător, iar formele grave de COVID-19 declanșează ceva similar.

Delirul, efectul îngrijorător al formelor grave de COVID-19. Este mult mai frecvent decât se credea

Primele cercetări demonstrau că acest efect apare în proporţie de 80% la pacienţii cu COVID-19 ajunși la ATI, posibil ca urmare a pierderii de oxigen în creier sau a inflamației.

O nouă analiză asupra pacienților cu formă severă de COVID-19 dintr-un singur spital din Michigan a arătat și mai multe dovezi potrivit cărora delirul este un simptom foarte frecvent al bolii, unul care ar putea încetini procesul de recuperare al pacientului, dacă nu este tratat.

Folosind dosarele medicale și biletele de externare de la 148 de pacienți înregistrați la ATI între martie și mai 2020, cercetătorii au descoperit că peste 70% dintre aceștia au suferit o tulburare prelungită a abilităților lor mintale.

În majoritatea cazurilor, delirul a durat zile întregi, dar aproape o treime dintre participanți au părăsit spitalul fără a se recupera complet de delir. Dintre cei care s-au externat cu semne de tulburare cognitivă, aproape jumătate au necesitat îngrijire medicală calificată.

Citeşte şi: Premierul Cîţu cere anchetă pentru a ști cum s-au făcut pregătirile pentru valul 4 COVID-19. Ministrul interimar al sănătății: Vrem să ajungem la 1518 de paturi ATI COVID
Cercetătorii din Michigan spun că pacienții de la ATI, infectați cu coronavirus, se confruntă cu „o povară neuropsihologică considerabilă”, atât în timpul șederii în spital, cât și după externare, spune Science Alert.

Probabil că mulți pacienți cu cazuri severe de COVID-19 au fost externați din spital cu tulburări cognitive grave, care nu au fost tratate în mod corespunzător. Persoanele vulnerabile la formele severe de COVID-19, cei din comunitățile rasiale și minorități etnice, sunt cei mai predispuși să experimenteze delir în timpul spitalizării.

Până pe 23 septembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.172.981 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 378 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 7.095 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 126 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Citeşte şi: Cum se va face vaccinarea împotriva COVID-19 în şcoli. Gheorghiţă: Peste 2400 de unităţi de învăţământ vor beneficia de vaccinare cu sprijinul echipelor mobile