DEMISIE-ŞOC în politică. Nr. 2 din Guvern a plecat după apariţia unei înregistrări compromiţătoare VIDEO

Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache şi-a anunţat demisia sâmbătă. El fusese filmat cu camera ascunsă când promitea favoruri oligarhilor ruşi.

18 mai 2019, 11:01
DEMISIE-ŞOC în politică. Nr. 2 din Guvern a plecat după apariţia unei înregistrări compromiţătoare VIDEO

Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache şi-a anunţat sâmbătă demisia din funcţie după apariţia unei înregistrări compromiţătoare publicate în mass-media germană în care discuta despre mai multe contracte guvernamentale cu un potențial investititor rus, în scop politic, relatează Reuters, conform Mediafax.

Strache a fost prezentat în videoclipul publicat vineri, în care apare întâlnindu-se cu o femeie care se prezinta ca o nepoată a unui oligarh rus în 2017 și în care se pare că oferă contracte guvernamentale unei companii în schimbul sprijinului politic și financiar.

Acesta și-a anunțat demisia în cadrul unei conferințe de presă. El va fi înlocuit de ministrul Transporturilor, Norbert Hofer.

Şeful extremei dreapta austriece şi vicecancelar, Heinz-Christian Strache, a fost acuzat vineri pentru că a promis unei aşa-zise nepoate a unui oligarh rus contracte publice în schimbul unui sprijin financiar, potrivit unor afirmaţii apărute în presă care au provocat un val de indignare în ţară, relatează AFP preluat de agerpres.

După dezvăluirile făcute de mediile germane Süddeutsche Zeitung şi Der Spiegel, principalele partide de opoziţie au cerut demisia numărului doi al guvenului condus de Sebastian Kurz, liderul partidului conservator care, de la sfârşitul lui 2017, guvernează împreună cu extremă dreapta.

Potrivit informaţiilor, însoţite de înregistrări video, publicate online vineri seară, Strache a participat, în lunile dinaintea alegerilor care l-au condus la putere, la ceea ce el credea a fi o întâlnire cu nepoata unui oligarh rus.

Şeful Partidului Libertăţii din Austria (FPOe) a fost filmat în timp ce discuta cu această interlocutoare care i-a dat de înţeles că ar putea investi bani în Austria pentru a susţine formaţiunea sa politică.

Discuţia s-a concentrat în special asupra preluării unui procent important din acţiunile puternicului tabloid austriac Kronen Zeitung, cel mai mare din ţară, pentru a-l transforma într-un organ de presă pro-FPOe.

Strache, însoţit de unul dintre colaboratorii săi apropiaţi, Johann Gudenus, actualul lider al grupului parlamentar al FPOe, i-a sugerat interlocutoarei că, în schimbul acestui sprijin, i-ar putea obţine contracte publice.

Întâlnirea care a avut loc într-o atmosferă destinsă, într-o vilă din Ibiza, şi a durat şase ore a fost de fapt o punere în scenă filmată cu o cameră ascunsă pentru a-i întinde o capcană liderului FPOe, potrivit celor două medii germane care afirmă că nu ştiu cine s-a aflat în spatele acestei operaţiuni organizate cu trei luni înainte de alegerile legislative din Austria.

Strache a admis în faţa jurnaliştilor că serata a avut loc, dar a negat că a comis cel mai mic act condamnabil.

Potrivit declaraţiilor sale acordate Süddeutsche Zeitung, el a invocat „marea cantitate de alcool consumată” în seara respectivă şi „importanta barieră de limbă” între el şi interlocutoarea sa.

Partidul Socialist (SPOe) a cerut demisia vicecancelarului, calificând faptele sale ca fiind „cel mai mare scandal” din ultimii 50 de ani. Partidul liberal NEOS a reluat acest apel, estimând că noi alegeri legislative sunt „inevitabile”.

Scandalul, declanşat cu zece zile înainte de europarlamentare, a izbucnit într-un context tensionat pentru coaliţia la putere în Austria, lui Sebastian Kurz reproşându-i-se alianţa sa cu un partid frecvent implicat în derapaje extremiste.