DEMITERE cu scandal în Parlament. Senator PNL: ANI cere încălcarea Constituţiei. E un precedent periculos

Membrii Comisiei juridice a Senatului au amânat cu o săptămână întocmirea raportului referitor la solicitarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) cu privire la demiterea de drept a liberalului Daniel Akos Mora din funcţia de senator. Mora, care a participat marţi la lucrările comisiei, consideră însă că Senatului i se solicită să ia o decizie 'cu încălcarea Constituţiei', în cazul demiterii sale de drept din funcţia de senator.

23 sept. 2014, 14:29
DEMITERE cu scandal în Parlament. Senator PNL: ANI cere încălcarea Constituţiei. E un precedent periculos

‘Comisia juridică a Senatului a decis să acorde un termen de o săptămână pentru a permite colegului nostru şi avocatului său să depună concluzii asupra speţei dezbătute astăzi. Discuţiile din comisie au fost foarte dinamice şi consistente. Întrucât se întrezărea un balotaj la votul de azi, am decis că este o problemă la care trebuie să participe toţi membrii comisiei şi i-am invitat pentru marţea viitoare să exprimăm votul asupra acestui proiect de raport’, a anunţat marţi vicepreşedintele Comisiei juridice a Senatului, Ovidiu Donţu (PSD), citat de Agerpres.

În scrisoarea pe care ANI a transmis-o conducerii Senatului, discutată în Comisia juridică a Senatului marţi, se solicită aplicarea ‘cu celeritate’ a prevederilor legale ca urmare a deciziei definitive şi irevocabile nr. 6289/2013 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, coroborată cu Decizia nr. 418/2014 a CCR.

‘Vă solicităm să dispuneţi punerea în aplicare a Deciziei nr. 6289/2013 a ÎCCJ prin care s-a respins recursul declarat de Mora Akos Daniel împotriva sentinţei civile a Curţii de Apel Târgu Mureş, constatându-se irevocabil că acesta a încălcat regimul juridic privind incompatibilitatea. Având în vedere obligaţiile Parlamentului stabilite de Curtea Constituţională în decizia amintită, vă rugăm constataţi demiterea de drept din calitatea de senator a domnului Mora Akos Daniel’, se arată în documentul citat.

Liberalul Akos Daniel Mora consideră că Senatului i se solicită să ia o decizie ‘cu încălcarea Constituţiei’, în cazul demiterii sale de drept din funcţia de senator.

ANI cere din nou REVOCAREA a doi parlamentari: „Refuzul constituie infracţiune şi se PEDEPSEŞTE cu închisoare”

Suntem în situaţia în care Senatului i se cere să ia o decizie cu încălcarea Constituţiei. Este foarte clar că decizia din iulie 2014 a CCR produce efecte doar pentru viitor – art.147 alin 4 din Constituţie. Este o situaţie extrem de gravă şi eu consider că este chiar o instigare la încălcarea Constituţiei şi nu cred că trebuie să adaug eu ceva în plus cu privire la neretroactivitatea legilor. Se forţează un precedent în această situaţie, este un precedent extrem de periculos în sensul retroactivităţii unei asemenea decizii, oricărei alte decizii a CCR ori a oricărei alte instituţii cu putere de legalitate sau a Parlamentului’, a declarat Akos Daniel Mora, la finalul dezbaterilor de marţi din Comisia juridică a Senatului.

Senatorul a adăugat că există riscul de a se deschide o ‘cutie a Pandorei’ prin aplicarea retroactivă a dispoziţiilor legale, creându-se ‘un precedent grav care deschide situaţii din trecut’.

Întrebat dacă există posibilitatea ca Senatul să fie acuzat de nerespectarea unei decizii definitive a ÎCCJ dacă va da un verdict favorabil în cazul său, Akos Daniel Mora a precizat că o decizie a Înaltei Curţi nu stipulează încetarea mandatului său.

O decizie a ÎCCJ nu statuează încetarea mandatului de senator. Fiind o lege extrem de complicată şi neclară, şi automat neclaritatea unei legi atrage şi neconstituţionalitatea ei, se speculează interpretările legale de unii şi de alţii. Faptul că se speculează că Senatul nu a luat o decizie în sensul ăsta la timp este exact pe necunoaşterea legii. Incompatibilitatea este definită însă pe calitate, strict legată de calitate. Este un accesoriu al unei calităţi, ori confuzia care se încearcă a se genera în sensul anulării unui mandat pe altă calitate şi pe un alt mandat electoral în baza alegerii din 2012 este o confuzie extrem de gravă şi periculoasă, la care se adaugă şi retroactivitatea‘, a mai spus acesta.

ANI cere REVOCAREA din funcţie a DOI PARLAMENTARI

ANI a constatat faptul că senatorul PNL Daniel Akos Mora, fost consilier judeţean de Mureş, s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât SC Moragroind SRL, societate în cadrul căreia acesta deţine funcţia de director şi calitatea de asociat, a încheiat contracte de execuţie lucrări în valoare totală de 15.689.344 lei cu unităţi aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean Mureş şi cu alte unităţi administrativ-teritoriale de pe raza judeţului Mureş.

La Camera Deputaţilor, Comisia juridică a decis să-l invite în şedinţa de miercuri pe deputatul PDL Ştefan Stoica, declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate, pentru a-şi spune punctul de vedere cu privire la cazul său.

‘Aş vrea să aducem la cunoştinţă Biroului Permanent în ce etapă ne aflăm, pentru că există mai multe acuze asupra comisiei că am vrea să trenăm această temă, motiv pentru care aş vrea să încercăm să grăbim, nu în sens negativ, în sens constructiv lucrurile. Dacă daţi de domnul deputat (n.r.- Ştefan Stoica) şi el este de acord să vină mâine (n.r.- miercuri) să stăm de vorbă haideţi să stăm mâine de vorbă, dacă nu reuşim să luăm legătura cu el cred că şi s-o lungim prea mult nu mai are sens. Nici mâine nu dăm de el, nici săptămâna viitoare nu o să dăm de domnul deputat, nici peste două săptămâni, lucrurile cumva trebuie tranşate şi contextul ne obligă să grăbim această tranşare’, a spus preşedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă, în şedinţa comisiei de marţi.

El a adăugat că în funcţie de răspunsul deputatului Comisia va trimite o scrisoare către Biroul Permanent prin care să-i aducă la cunoştinţă demersurile făcute până acum, iar până marţea viitoare raportul să fie finalizat.

ANI a solicitat Camerei Deputaţilor revocarea din funcţie a deputatului PDL Ştefan Bucur Stoica, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a declarat incompatibil, decizia instanţei fiind definitivă.