Demonstrație de forță a NATO, în România. Ce misiune a pregătit Jens Stoltenberg pentru avioanele AWACS (VIDEO)

NATO a trimis în România echipamente de ultimă generație. Jens Stoltenberg se bazează pe militarii americani și români, aflați la granița războiului ruso-ucrainean, că vor acționa ferm, la nevoie.

17 ian. 2023, 16:42
Demonstrație de forță a NATO, în România. Ce misiune a pregătit Jens Stoltenberg pentru avioanele AWACS (VIDEO)

Guvernul României încearcă să demonstreze că țara noastră nu alocă degeaba un procent important din PIB, 2,5%, în domeniul Apărării. Angel Tilvăr, ministrul de resort, a anunțat marți, 17 ianuarie, recepția avioanelor de supraveghere de ultimă generație.

România dovedește încă o dată faptul că reprezintă un punct-cheie al alianței NATO. Șefii alianței militare au decis trimiterea de avioane de supraveghere AWACS (Airborne Warming and Control System) în Capitală, de unde vor transmite informații despre orice mișcare tactică și operațională de la granița Alianței.

„Avioanele de supraveghere AWACS (Airborne Warning and Control System) au ajuns la Bucureşti, de unde vor transmite NATO informaţii despre orice mişcare tactică şi operaţională de la graniţa Alianţei”, a transmis ministrul Apărării într-o postare.

„În contextul războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, NATO va monitoriza activitatea militară pe flancul estic, cu ajutorul aeronavelor AWACS. România şi Aliaţii sunt în siguranţă!”, a mai transmis Tîlvăr.

 

Cum arată avioanele AWACS. Verdictul lui Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO

 

Despre avioanele AWACS a vorbit și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Potrivit acestuia, aeronava AWACS poate detecta avioane de la sute de kilometri depărtare, „contribuind categoric la apărarea teritoriului NATO şi, implicit, al României”.

De asemenea, oficialul NATO a ma transmis că „acest ochi atotvăzător din cer va furniza României, prin NATO, informaţii critice, în timp real, despre orice mişcare tactică şi operaţională şi va sprijini sistemul Alianţei de alertă rapidă”, a comentat Geoană, pe Facebook, vineri. „Cerul şi teritoriul României sunt in deplină în siguranţă”, a adăugat Mircea Geoană.