Demonstraţie de forţă în Iran: Rachete, tancuri, avioane, trupe de infanterie

Rachete, tancuri, avioane, trupe de infanterie - forțele armate iraniene și-au etalat importantele mijloace militare în contextul tensiunilor regionale, în special cu principalul său rival regional Arabia Saudită.

21 sept. 2016, 10:33
Demonstraţie de forţă în Iran: Rachete, tancuri, avioane, trupe de infanterie

În timpul unei parade impresionante la Teheran pentru a marca 36 de ani de la izbucnirea războiului dintre Iran și Irak (1980), au fost prezentate diferite tipuri de arme — între care rachete balistice cu rază de acțiune între 1.600 și 2.000 de kilometri.

O nouă rachetă din clasa Zolfaghar a fost de asemenea prezentată în timpul paradei. Pe camionul care o transporta se putea citi mesajul: ‘Dacă liderii regimului sionist fac un pas greșit, Republica islamică va distruge Tel Avivul și Haifa’.

Sisteme antirachetă S-300 recent livrate Iranului de Rusia au fost de asemenea prezentate la parada din capitală. Alte parade ale forțelor armate au avut loc în provincie.

‘Recenta decizie a SUA criminale de a acorda ajutor militar regimului sionist uzurpator (Israel), ne întărește hotărârea de a ne crește capacitățile de apărare’, a declarat generalul Ali Bagheri, șeful Statului Major al forțele armate iraniene, informează Agerpres.

Statele Unite și Israelul au semnat la jumătatea lunii septembrie un acord pentru acordarea unui ajutor militar de 38 de miliarde de dolari pe o perioadă de zece ani statului evreu. ‘Obiectivul final al Statelor Unite, al regimului sionist și al celor care sprijină grupurile teroriste (…) este de a distruge infrastructura Siriei și Irakului în beneficiul Israelului’, a adăugat generalul Bagheri.

Iranul este implicat în Irak și Siria, unde oferă sprijin militar regimului președintelui sirian Bashar al-Assad, în special prin trimiterea de ‘consilieri’ și ‘voluntari’ pe teren.