Demonstraţii violente în Grecia, faţă de noul nume propus pentru Macedonia. Protestatarii s-au bătut cu poliţia VIDEO

Miii de oameni s-au adunat sâmbătă după-amiază la Salonic şi au protestat violent faţă de schimbarea numelui ţării vecine, Macedonia, în Macedonia de Nord, aceştia considerând că noul nume n-ar trebui să aibă nicio legărură cu regiunea istorică aflată acum în majoritate pe teritoriul Greciei.

08 sept. 2018, 16:36
Demonstraţii violente în Grecia, faţă de noul nume propus pentru Macedonia. Protestatarii s-au bătut cu poliţia VIDEO

Pe 12 iunie, Grecia și Macedonia au ajuns la un acord pentru ca aceasta din urmă să-și schimbe denumirea actuală, care este, oficial, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. Dacă ambele parlamente îl aprobă și guvernul de la Skopkje obține acceptul popular în urma referendumului de modificare a Constituției din 30 septembrie, actuala Macedonie va fi redenumită Republica Macedonia de Nord.

Grecia a cerut ca vecina sa să îşi schimbe sau modifice numele pentru a evita orice pretenție legată de teritoriul și moștenirea regiunii istorice a Macedoniei, locul de naștere al lui Alexandru cel Mare. Actuala Republică Macedonia ocupă aproximativ 35% din această regiune istorică, în timp ce 52% se află pe teritoriul Greciei și 9% în Bulgaria.

Protestatarii doresc însă o modificare totală a numelui şi acuză Guvernul de la Atena că a cedat în negocierile cu Skopje. Pentru a-i potoli pe manifestanţii de la Salonic poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene, dar situaţia rămâne tensionată.