Denunț grav la Guvern. Școlile cu „bulină roșie” în caz de cutremur au fost șterse din rapoartele oficiale pentru „a da bine” în fața Comisiei Europene, susține Kelemen Hunor

Vicepremierul Kelemen Hunor lansează atacuri grave la adresa Guvernului României. Potrivit oficialului UDMR, evaluările clădirilor cu risc seismic au fost efectuate superficial. 

23 feb. 2023, 13:56
Denunț grav la Guvern. Școlile cu „bulină roșie” în caz de cutremur au fost șterse din rapoartele oficiale pentru „a da bine” în fața Comisiei Europene, susține Kelemen Hunor

Kelemen Hunor susține că autoritățile române au „măsluit” evaluarea clădirilor aflate în categoria de risc seismic I – adică cel mai grav nivel cu risc de prăbușire pentru a câștiga puncte în fața Comisiei Europene. Marea miză, PNRR-ul, susține UDMR-istul.

Practic, cel puțin 118 clădiri aflate în risc seismic I au fost șterse din raport, „din pix”.

„Anul trecut a mai fost o ordonanță de urgență de la Ministerul Dezvoltării prin care au fost reglementate anumite probleme legate de riscul seismic la clădiri. Și noi am avut lista asta cu 118 clădiri. Între timp, am aflat că au mai fost niște reevaluări, fiindcă în PNRR și în celelalte fonduri nu puteai să intri cu clădiri care aveau un grad de risc seismic numărul I, nu puteai să intri în fondul local și nu putea să intri în celelalte fonduri din PNRR.

Și atunci au făcut o reevaluare și au fost trecute în categoria de risc seismic II, câteva clădiri, plus au fost niște erori, care pe mine nu mă privesc, fiindcă erorile s-au întâmplat într-o altă instituție, la Ministerul Educației. Deci cam asta a fost lista”, a declarat Kelemen Hunor.

 

Scenariu grav pentru România, în caz de cutremur

 

Astfel, în școli care sunt în risc seismic I, elevii și profesorii merg azi fără să știe că există risc de prăbușire a clădirilor și autoritățile nu se grăbesc să le reabiliteze, deoarece acestea nu vor intra în programul național pentru școlile cu risc seismic I, anunțat de Guvern în ședința de miercuri, informează Euronews, citat de EduPedu.

Ministerul Educației a publicat marți, 21 februarie, o listă pe care au pus 39 de clădiri cu risc seismic I în toată România, dar din care doar 21 erau cu școli și dintre acestea, de fapt în 15 se desfășurau și activități cu elevii. Asta deși Guvernul, prin premier, ministrul Dezvoltării și mai apoi și purtătorul de cuvânt al instituției, spunea săptămâna trecută că sunt 118 clădiri.