Departamentul de Stat al SUA ordonă părăsirea Irakului de către angajaţii guvernamentali

Departamentul de Stat al SUA a ordonat miercuri părăsirea Irakului de către ''angajaţii guvernamentali şi din personalul non-esenţial'', a anunţat ambasada SUA la Bagdad, transmit Reuters şi dpa.

15 mai 2019, 11:26
Departamentul de Stat al SUA ordonă părăsirea Irakului de către angajaţii guvernamentali

Făcând referire la ambasadă şi la consulatul SUA de la Erbil (capitala Kurdistanului irakian), circulara menţionează că ”serviciile consulare ordinare vor fi suspendate temporar”. ”Guvernul Statelor Unite dispune de capacitate limitată de a furniza servicii de urgenţă cetăţenilor americani în Irak”, mai arată documentul citat.

În declaraţie se recomandă celor vizaţi ”plecarea cu transportul comercial cât mai rapidă posibil”.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a explicat că decizia de retragere a personalului non-esenţial de la cele două reprezentanţe diplomatice se bazează pe o evaluare a situaţiei securităţii, dar a precizat că nu va oferi detalii despre numărul funcţionarilor vizaţi de această măsură, potrivit Agerpres.

”Asigurarea securităţii personalului guvernamental şi a celorlalţi cetăţeni ai SUA este prioritatea noastră majoră şi avem încredere în serviciile de securitate irakiene pentru protecţia noastră. Însă această ameninţare este gravă şi dorim să reducem riscul de vătămare”, a menţionat reprezentantul diplomaţiei americane.

Citeşte şi SUA, vizate de „ameninţări iminente” la adresa militarilor americani din Irak

Decizia survine la o zi după ce Comandamentul central al SUA a anunţat că forţele SUA din Irak şi Siria au fost plasate în stare de alertă ridicată ca urmare a unor ”ameninţări credibile” din partea Iranului în regiune.

Premierul irakian Adel Abdul Mahdi a declarat marţi că a primit asigurări atât de la Washington, cât şi de la Teheran că ”lucrurile se vor încheia cu bine”, în pofida retoricii belicoase a SUA şi Iranului din ultimele săptămâni, informează Agerpres.

Un reprezentant al Gărzii Revoluţionare iraniene a afirmat că Teheranul va riposta la orice act de agresivitate din partea SUA.

SUA au anunţat la începutul lunii mai desfăşurarea în Golf a portavionului ”USS Lincoln” şi a unei forţe de bombardiere. De asemenea, Washingtonul a mai anunţat trimiterea unei nave de război transportând vehicule, în special amfibii, şi a unei baterii de rachete Patriot care urmează să se alăture flotei conduse de ”USS Lincoln”.