Depozitele de la Bank of Cyprus România vor fi mutate la Marfin, care va fi recapitalizată

Banca Centrală a Ciprului a aprobat joi transferul depozitele sucursalei Bank of Cyprus, împreună cu lichiditatea şi creditele de retail care să acopere valoarea pasivelor, în bilanţul filialei Popular Bank of Cyprus, Marfin Bank, instituţie de credit înregistrată în România şi supravegheată de BNR.

25 apr. 2013, 11:18
Depozitele de la Bank of Cyprus România vor fi mutate la Marfin, care va fi recapitalizată

Depozitele sucursalei Bank of Cyprus din România vor fi transferate, împreună cu lichiditatea şi creditele de retail care să acopere valoarea pasivelor, cel mai probabil, în bilanţul filialei Popular Bank of Cyprus, Marfin Bank, instituţie înregistrată în România, care va fi capitalizată cu 20 milioane euro.

„Singura variantă de transfer a depozitelor constituite la sucursala Bank of Cyprus este mutarea acestora la filiala Marfin Bank şi recapitalizarea băncii înregistrate în România cu o sumă între 15 şi 20 de milioane de euro. Negocierile au început de câteva zile şi nu sunt finalizate”, au declarat surse bancare apropiate discuţiilor, potrivit Mediafax.

În cazul în care negocierile vor eşua, depozitele de la sucursala Bank of Cyprus vor intra sub legea de restructurare a sistemului bancar din Cipru, ceea ce va presupune tăieri de până la 60% din sumele care depăşesc plafonul de garantare de 100.000 de euro, pentru populaţie şi IMM-uri.

Sursele citate au precizat că nu se ştie în acest moment când se va încheia tranzacţia şi când va decide banca centrală din Cipru redeschiderea sucursalei Bank of Cyprus, amânată de patru ori până în prezent.

Bank of Cyprus a anunţat că suspendă operaţiunile din România, începând de la 1 aprilie, potrivit deciziei Băncii Centrale a Republicii Cipru, pentru a identifica o soluţie de vânzare a sucursalei de la Bucureşti. Măsura a fost prelungită, o săptămână mai târziu, până luni, 22 aprilie, inclusiv. La începutul săptămânii, Banca Centrală a Ciprului a anunţat prelungirea cu încă două zile a suspendării, pentru ca miercuri seară să anunţe o nouă amânare, de 24 de ore.

Bank of Cyprus deţine 0,7% din totalul activelor la nivelul sectorului bancar românesc. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat la finele săptămânii trecute că activele celor două bănci cu capital cipriot prezente în România reprezintă doar 1,3% din totalul activelor bancare, iar toate depozitele de la Marfin România, bancă al cărei acţionar majoritar – Popular Bank of Cyprus va fi lichidat, are depozitele integral garantate.

Banca Centrală a Ciprului a respins săptămâna trecută ofertele depuse de Banca Transilvania şi Raiffeisen Bank pentru preluarea totală sau parţială a sucursalei Bank of Cyprus, dar a anunţat că va căuta în continuare alternative de transfer în România a depozitelor de la unitatea locală, care au coborât la circa 90 de milioane euro.

Activele înregistrate în sucursala din România însumează circa 450 de milioane euro, din care puţin peste 350 milioane euro reprezintă credite.

Cel mai mare împrumut înregistrat local îl reprezintă o finanţare de 110 milioane de euro acordat companiei care deţine hotelul Marriott, prelungit în toamna anului trecut şi scadent în 2017. Aproximativ jumătate din celelalte credite înregistrate în bilanţul sucursalei locale îl reprezintă finanţări de proiecte imobiliare medii sau mari.

Creditele menţinute în bilanţul Bank of Cyprus vor fi volirificate de banca din Cipru sau gestionate până la scadenţă.

Marfin Bank a încheiat anul trecut cu un bilanţ de 2,6 miliarde lei, în scădere cu 7,6% faţă de 2011, din care 1,6 miliarde lei reprezentau credite. Depozitele atrase de la clienţi totalizau sub un miliarde de lei.

Banca are o reţea de 33 de unităţi şi un număr de 340 de angajaţi. Dacă transferul depozitelor va fi realizat, Marfin va prelua şi o parte din salariaţii Bank of Cyprus.

Rata solvabilităţii Marfin Bank se plasa la peste 12%.

Cipru a ajuns în luna martie la un acord cu troica creditorilor, prin care statele zonei euro şi FMI vor împrumuta 10 miliarde de euro pe parcursul a mai mulţi ani, iar fondurile sunt condiţionate de restructurarea dură a sectorului bancar.

În cazul Bank of Cyprus, deponenţii cu mai mult de 100.000 de euro vor afla în septembrie cu exactitate cât vor pierde din sumele care depăşesc acest prag de garantare, banca centrală din Cipru anticipând un procent între 37,5% şi 60%. Deponenţii cu mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus vor pierde minimum 37,5% din fondurile care depăşesc acest prag de garantare, iar procentul ar putea ajunge la 60% dacă va fi nevoie de mai mulţi bani pentru salvarea băncii. Deşi a informat iniţial sucursalele că măsurile nu vor fi aplicate şi în unităţile din alte state, Bank of Cyprus a decis să închidă sucursala din România începând cu 1 aprilie.

Citeşte şi BCR a declinat interesul pentru sucursala Bank of Cyprus, iar Raiffeisen şi-ar fi retras oferta