Depresia distruge totul în calea ei. Iată cum puteţi lupta cu ea

Studiile arată că 40% dintre adulții care trăiesc lângă o persoană depresivă, ajung să sufere ei înșiși de depresie, explică J. Raymond DePaulo, doctor la Johns Hopkins School of Medicine.

04 apr. 2016, 08:22
Depresia distruge totul în calea ei. Iată cum puteţi lupta cu ea

Într-o relație în care un partener suferă de depresie, ambii parteneri se vor simți la un moment dat vinovați pentru situația prin care trec.

Persoana depresivă va regreta faptul că îl face pe celălalt să treacă prin problemele sale, iar celălalt se va întreba dacă a greșit cu ceva și cum poate fi de ajutor. Ambii parteneri trebuie să depună un efort constant pentru ca relația lor să reziste și pentru ca viețile lor să se îmbunătățească.

Tratamentul depresiei înseamnă mult mai mult decât administrarea medicamentelor potrivite. Deoarece depresia poate fi cauzată de factori fizici, emoționali și sociali, un plan complet de tratament trebuie să ia în considerare toate aceste probleme.

În tratarea depresiei este extrem de important sprijinul pe care îl primim din partea celor din jur, fie că este vorba de familie, prieteni, un grup de suport sau partenerul de viață.

Depresia și sexualitatea

În majoritatea cazurilor de depresie, viața de cuplu are de suferit în urma apariției acesteia. Deoarece creierul controlează impulsurile sexuale, iar depresia cauzează un dezechilibru chimic al creierului, stările depresive interferează cu capacitatea unei persoane de a avea o viață sexuală normală.

Medicamentația prescrisă pentru depresie a fost conectată mult timp cu diminuarea libidoului și disfuncțiile erectile, odată cu inhibarea plăcerii sexuale. Astăzi există tratamente care nu afectează viața sexuală a pacientului iar discuțiile cu doctorul și partenerul de viață sunt esențiale în depășirea acestor probleme, ambii partenerii trebuind să înțeleagă faptul că problema pe care o au este depresia, nu relația lor.

Cum poți ajuta partenerul de viață în lupta cu depresia

În cazul în care suntem noi cei care observăm că partenerul de viață manifestă simptome de depresie precum tristețe, vinovăție, neputință și negativism, este necesar să știm care sunt lucrurile pe care le putem face pentru a-l ajuta.

Asigurați-vă că partenerul primește ajutor din partea profesioniștilor în domeniu. Încurajați vizitele medicale regulate și sustineți vizitele la medic.

Informați-vă despre simptomele și tratamentele depresiei, oferiți-vă să vă însoțiți partenerul de viață la întâlnirile cu terapeutul sau cu doctorul, sugerați partenerului să țină un jurnal al simptomelor, al terapiilor, al îmbunătățirilor pe care le observați.

Atunci când persoana dragă vouă dorește să vă vorbeasca despre sentimentele pe care le are și simptomele depresiei, ascultați-o și încurajați-o, chiar dacă tratarea depresiei durează mai mult timp. De asemenea, puteți participa la ședințe de terapie în cuplu.

Prietenii apropiați și familia pot să ofere sprijin emoțional prin verificarea periodică a modului în care funcționează tratamentul și prin asigurarea că persoana care suferă de depresie are activități zilnice de care se ocupă.

Este necesară încurajarea continuării programului obișnuit și a activităților obișnuite, dar și realizarea unor activități în afara muncii, precum plimbările, vizionarea unor filme sau mersul la restaurant.

Cum se poate evita contagierea depresivă?

Pentru a evita ca starea de spirit a partenerului de viață să vă afecteze, trebuie să înțelegeți în primul rând prin ce trece aceasta și să îi fiți alături, dar să stabiliți anumite limite. Amintiți-vă că negativitatea acelei persoane nu reflectă realitatea și faceți efortul intern de a nu fi de acord atunci când auziți lucruri negative.

Apatia și sentimentele negative ale partenerului vă pot conduce pe amândoi către izolare socială sau către interacțiuni în care partenerul depresiv îl domină pe celălalt.

Terapiile de cuplu eficiente includ aspecte ce îi vizează pe ambii parteneri. Aceștia învață să comunice mai bine, să diminueze supărarea și alte energii negative, să împartă mai multe energii pozitive prin complimente, acorduri, zâmbete și îmbrățișări, dar și să ia împreună decizii benefice pentru amândoi.

Citeşte şi Cele mai bune remedii naturiste pentru depresie