Depuneri de coroane, Garden Party şi concert regal – de 10 Mai, la Bucureşti şi Sinaia

Depuneri de coroane de flori la statuia regelui Carol I din Piața Palatului Regal, Garden Party și un concert regal figurează printre evenimentele organizate la București și la Castelul Peleș din Sinaia cu ocazia sărbătorii naționale de 10 Mai.

08 mai 2016, 10:40
Depuneri de coroane, Garden Party şi concert regal – de 10 Mai, la Bucureşti şi Sinaia

Pe 10 Mai, la ora 10.30, la statuia regelui Carol I din Piața Palatului Regal din București, vor avea loc o ceremonie militară și depunere de flori, se anunţă într-un comunicat al Casei Majestății Sale Regele.

La ceremonie vor fi prezenți principesa Margareta, principele Radu, principesa Elena, Alexander Nixon, principesa Sofia și arhiducesa Maria-Magdalena a Austriei. Cu acest prilej, Orchestra Regimentului 30 Gardă ”Mihai Viteazul” va susține un concert, în încheiere militarii urmând să facă o demonstrație de îndemânare cu arma.

La ora 13.20, la sosirea pe terasa Castelului Regal Peleș a Custodelui Coroanei, principesa Margareta, va avea loc ceremonia înălțării Stindardului Regal pe catargul din turnul edificiului, pentru prima oară după anul 1947.

Vor fi de față principele Radu, principesa Elena, Alexander Phillips Nixon, principesa Sofia și arhiducesa Maria-Magdalena a Austriei, membri ai personalului Casei Majestății Sale Regelui de la Palatul Elisabeta și de la Castelul Săvârșin, Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale, personalul Muzeului Național Peleș și invitații Familiei Regale veniți din străinătate pentru Jubileul de 150 de ani.

De asemenea, în piața din fața Corpului de Gardă (La Tunuri), la ora 15.00, principesa Margareta va acorda premiile câștigătorilor ediției a cincea a Maratonului Regal.

Muzica Reprezentativă a MApN va susține, de la ora 17.30, un recital cuprinzând muzică de pe toate meridianele lumii.

Familia regală va ieși pe balconul castelului, la ora 18.00, pentru a saluta participanții la sărbătoare. Trei avioane ale Iacărilor acrobați vor survola Parcul Regal, precizează comunicatul.

De la ora 18.30 va începe concertul regal, pe scena așezată în aer liber de pe terasa castelului urmând să evolueze orchestra lărgită a Cameratei Regale, violonistul Remus Azoiței și tenorul Teodor Ilincăi, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Repertoriul va cuprinde lucrări din creația compozitorilor români George Enescu, Iosif Ivanovici, Ciprian Porumbescu și Grigoraș Dinicu, precum și lucrări de Giacomo Puccini, Camille Saint-Saens, Ernesto de Curtis și Eduardo di Capua.

Familia regală va urmări concertul din balconul principal de la fațada Castelului Peleș. Concertul, care se va încheia la ora 19,30, va fi preluat pe două mari ecrane, vizibile pentru toți cei aflați pe peluză și alee. La final, vor fi lăsați să zboare 400 de porumbei albi.

Intrarea este liberă, publicul având acces pe peluza din fața castelului și pe Aleea Peleșului, mai informează comunicatul.