Deputat PNL: „Dacă vor apărea membri UNPR în noul Guvern, eu NU îl voi vota”

Deputatul PNL Dan Cristian Popescu a anunţat că el nu va vota noul Guvern dacă în cadrul acestuia se vor regăsi membri ai UNPR. Liberalul a precizat, la România TV, că mai mulţi parlamentari PNL îi împărtăşesc opinia.

11 nov. 2015, 13:52
Deputat PNL: „Dacă vor apărea membri UNPR în noul Guvern, eu NU îl voi vota”

„Eu nu voi vota un Guvern din care face parte UNPR. De ce? Pentru că UNPR reprezintă o chintesenţă şi o sinteză a abuzurilor clasei politice, a traseismului politic, a cheltuirii netransparente a banului public”, a declarat deputatul PNL Dan Cristian Popescu la România TV

„Dacă vor apărea membri UNPR în Guvern nu îl voi vota. Eu sper că nu vor apărea. Din ce s-a spus pe sursele cât de cât oficiele, Guvernul va fi format din miniştri tehnocraţi.

Dacă o să ia secretari de stat, nu o să susţin acest Guvern. E opinia mea persoanlă, nu este o decizie, dar sunt multi parlamentari PNL care o impărtăşesc”, a adăugat liberalul.

CITEŞTE ŞI NEGOCIERI pentru noul Guvern: Dacian Cioloş face turul partidelor. Premierul desemnat discută cu UNPR UPDATE

Dacian Cioloş are la dispoziţie 10 zile pentru a veni în Parlament cu lista şi programul Guvernului

Conform prevederilor constituţionale, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Astfel, pentru a fi învestit, noul Guvern are nevoie de voturile favorabile a 274 de parlamentari, în total fiind 547 de senatori şi deputaţi.

În actuala configuraţie a Parlamentului, PSD are 197 de senatori şi deputaţi, PNL – 176, UNPR – 64, ALDE – 37, UDMR – 25, PND – 12, grupul minorităţilor naţionale – 17, alţi 14 deputaţi şi 5 senatori fiind neafiliaţi.

Un guvern condus de tehnocratul Cioloş nu ar avea, cel puţin matematic, probleme la votul din Parlament, în condiţiile în care UNPR şi-a anunţat susţinerea pentru varianta propusă de Iohannis.

În acest moment, PNL, UDMR, independenţi şi minorităţile pot asigura 246 din cele 274 de voturi necesare învestirii noului guvern. Cu voturile UNPR acestea ar ajunge la 310.

„După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură„, mai stipulează Constituţia.