Deputat PNL: Trebuie introdus falimentul persoanei fizice, ca protecţie în faţa abuzurilor băncilor

Deputalul PNL de Arad Mihăiţă Calimente cere Guvernului să ia "măsuri ferme" împotriva "abuzurilor băncilor", între care introducerea în Codul Civil a falimentului persoanei fizice şi protejarea cetăţenilor care au contractat credite în franci elveţieni, după modelul adoptat de Ungaria.

26 sept. 2013, 12:32
Deputat PNL: Trebuie introdus falimentul persoanei fizice, ca protecţie în faţa abuzurilor băncilor

Deputatul de Arad Mihăiţă Calimente a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că Guvernul trebuie să adopte măsuri suplimentare pentru protejarea cetăţenilor în faţa „abuzului băncilor”, după ce la 1 octombrie vor intra în vigoare modificările la Legea 193/2000, „care vor elimina clauzelele abuzive din contractele preformulate”, relatează Mediafax.

Potrivit parlamentarului, „foarte mulţi cetăţeni au avut de plătit sume importante de bani din cauza acestor modificări a contractelor, unilateral din partea băncilor, sau a unor clauze ascunse pe care le aveau”.

„Ştiţi poziţia băncilor, chiar şi a Băncii Naţionale: s-a spus că băncile vor pierde peste un miliard de euro, iar eu am rămas stupefiat, pentru că aceasta era şi poziţia BNR. Să spui că cineva pierde un miliard din ilegalităţi pe care le-a comis şi să îi şi plângi de milă, mi se pare chiar deplasat”, a afirmat Calimente.

El a spus că în Codul Civil ar trebui introdus şi falimentul pe persoană fizică, tot în ideea apărării cetăţenilor în faţa abuzurilor băncilor.

„De multe ori, cetăţenii au gajat cu locuinţele lor împrumuturi pe care nu au putut să le mai plătească ori din cauza acestor clauze abuzive, ori din cauza împrumuturilor în franci elveţieni. Acestor oameni trebuie să le acordăm o şansă. Societăţile care le cumpără casele sunt tot ale băncilor, iar preţurile plătite sunt nereale, cu mult sub cele practicate pe piaţă”, a declarat Mihăiţă Calimente.

Liberalul a adăugat că „nimeni până acum nu s-a preocupat de aceste abuzuri ale băncilor străine în Români” şi că salută măsurile privind eliminarea clauzelor abuzive din contracte.

„Aştept de la Guvern şi alte măsuri ferme pentru apărarea cetăţenilor în faţa abuzurilor băncilor. Astfel, Guvernul României trebuie să adopte o măsură precum cea a Guvernului Ungariei, privind împrumuturile în franci elveţieni, pentru că oamenii au ajuns să plătească dublu sau triplu ratele la contracte încheiate pe timpul când această monedă era tentantă. E nevoie de un echilibru între rata pe care trebuie să o plătescă cetăţeanul şi evoluţia neprevăzută a unei monede exotice precum francul elveţian”, a mai spus Calimente.