Deputaţii au respins reexaminarea cerută de şeful statului privind împrumutul acordat Republicii Moldova

Plenul Camerei Deputaţilor a decis, miercuri, respingerea cererii de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis pe ratificarea acordului privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova şi adoptarea legii cu amendamente.

30 mart. 2016, 10:53
Deputaţii au respins reexaminarea cerută de şeful statului privind împrumutul acordat Republicii Moldova

Deputaţii au luat decizia cu 252 voturi „pentru”. Comisia pentru buget a propus respingerea cererii de reexaminare şi adoptarea legii cu amendamente.

Camera Deputaţilor este primul for sesizat, decizia finală aparţinând Senatului.

Potrivit raportului, se ratifică Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă între România în calitate de împrumutător şi Republica Moldova în calitate de împrumutat, în sumă de până la 150.000.000 euro, semnat la Chişinău la 7 octombrie 2015, aşa cum a fost completat prin schimbul de scrisori între prim-miniştrii României şi Republicii Moldova, din data de 30 ianuarie 2016, respectiv din 5 februarie 2016, transmite Agerpres.

Citeşte şi: Prima tranşă din ajutorul umanitar acordat de România Republicii Moldova a ajuns la destinaţie

Notificarea şi respectiv confirmarea îndeplinirii măsurilor şi condiţionalităţilor necesare eliberării tranşelor menţionate se fac prin schimb de scrisori aprobat prin hotărâre de Guvern, se mai arată în raport.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis în luna noiembrie a anului trecut spre reexaminare Parlamentului legea privind acordarea asistenţei financiare rambursabile pentru Republica Moldova, considerând că aceasta nu este oportună, deoarece la Chişinău nu există certitudinea continuării procesului de reforme şi respectării angajamentelor pentru implementarea Acordului de asociere cu UE.