Camera Comunelor aprobă cu 441 de voturi la 105 caledarul Brexitului stabilit de UE. Theresa May va demisiona UPDATE

Camera Comunelor a aprobat miercuri seara - cu 441 de voturi la 105 - o schimbare în legilaţia britanică calendarului Brexitului stabilit de Uniunea Europeană (UE), relatează BBC News. Premierul britanic Theresa May a anunțat deputații conservatori că va demisiona înaintea următoarei etape a negocierilor privind Brexitul, potrivit unui comunicat al serviciului său de presă.

27 mart. 2019, 16:44

Update: Data de 22 mai va deveni data oficială la care Regatul Unit va părăsi UE, după ce va fi aprobată şi de către Camera Lorzilor, Camera superioară a Parlamentului britanic – în cazul în care tratatul retragerii din UE al premierului Theresa May va fi aprobat în Camera inferioară a Legislativului britanic până la sfârşitul acestei săptămâni.

În cazul în care acordul divorţului al lui May nu va fi aprobat, noua dată a Brexitului este 12 aprilie.

Liderii UE au stabilit săptămâna trecută, la Bruxelles, că aceste termene-limită acordă suficient timp în vederea ratificării acordului sau ca Londra să „anunţe o cale de urmat”.

Update: Theresa May are probleme în continuare probleme pentru a-i determina pe deputaţi să îi susţină acordul de retragere din Uniunea Europeană, în ciuda sprijinului eminentului apărător al campaniei Partidului Conservator şi critic înrăit, Boris Johnson, potrivit PA. Acesta a citat o sursă a unui grup de cercetare european, pro-Brexit, declarând că „este imposibil să se strângă atâtea voturi pentru ca acordul de Brexit să reuşească. 

Update: Angajamentul luat de către Theresa May faţă de deputaţii conservatori, de a se abţine de la un vot în favoarea acordului său demonstrează încă o dată că negocierile haotice privind Brexitul s-au concentrat mai mult pe principii, şi nu pe interesul public, potrivit bbc. O schimbare de guvern nu poate fi un impas conservator, iar decizia îi aparţine poporului

Update: Agenţia Press Association relatează că May „nu va rămâne în funcţie pentru următoarea fază a negocierilor pentru Brexit”, dacă vor exista progrese privind acest proces.„Sunt pregătită să mă retrag din funcţie mai devreme decât intenţionam, în scopul asigurării unui Brexit ordonat„, a informat un deputat conservator.

Update: Parlamentarii vor dezbate în această seară opt propuneri privind viitorul Brexitului. Toate aceste evoluţii intervin după ce deputaţii au preluat controlul Camerei , pentru a încerca să găsească o majoritate pentru următoarele etape ale Brexitului. Măsurile luate în discuţie vizează o ieşire din UE fără acord, formarea unei uniuni vamale şi un referendum de confirmare. May încă încearcă să obţină sprijin pentru iniţiativa sa, în ciuda eşecurile de până acum, potrivit bbc.com.
Update: Unii dintre parlamentari au afirmat că vor să îi ceară premierului să stabilească un program privind ieşirea Marii Britanii din UE.

UPDATE: Premierul Theresa May s-a prezentat, miercuri, în Camera Comunelor, de unde se va adresa parlamentarilor. Premierul a refuzat să facă declaraţii jurnaliştilor la sosirea în Parlament, în ciuda insistenţelor acestora. 

Preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, urmează să aleagă din 16 propuneri elaborate de către deputaţi, care vor fi dezbătute ulterior pentru a fi supuse unui vot, miercuri seara, începând cu ora locală 19:00. GMT.

„Este puţin probabil ca voturile de astăzi (miercuri, n.r.) să reflecte o majoritate pivind ceea ce va urma”, a afirmat deputatul conservator Oliver Letwin,  care vrea ca Parlamentul să preia controlul agendei Brexit. „Dar sper că, până luni, vom putea prelua controlul agendei de Brexit.

Deputaţii vor de asemenea să degajeze o alternativă la Tratatul de retragere din UE încheiat în noiembrie de către premierul Theresa May, împreună cu Bruxellesul, care a fost respins de două ori până acum, dar care este în continuare agreat de către premier.

Citeşte şi BREXIT 2019. Theresa May, la un pas de demisie. Anunţul premierului aduce haos în Marea Britanie

„Obiectivul pe care îl dorim este acela de a duce la bun sfârşit Brexitul”, a afirmat May.  Dar Primul Ministru nu poate concretiza Brexitul pentru că este incapabil să construiască un consens sau un compromis”, a afirmat Jeremy Corbyn, liderul Laburilştilor – principala formaţiune de opoziţie.

May „se confruntă cu o alegere clară: ea trebuie să ţină seama de Parlament. Dar poziţia ei începe să se clatine, iar ea pare nepregătită corespunzător pentru această situaţie. Mai mulţi membri ai guvernului său au ameninţat cu demisia în cazul în care ea va încerca să impună o linie de conduită deputaţilor. 

May se va adresa deputaţilor conservatori înaintea votului de miercuri.