Deputaţii au adoptat Legea dării în plată cu majoritatea voturilor

Deputaţii au dat votul final în plen pentru Legea privind darea în plată, pe care au aprobat-o aproape în unanimitate, doar cu o abţinere, Camera Deputaţilor fiind for decizional, iar legea urmează să fie trimisă preşedintelui Klaus Iohannis spre promulgare.

13 apr. 2016, 07:27
Deputaţii au adoptat Legea dării în plată cu majoritatea voturilor

Deputaţii au dat 207 voturi „pentru”, niciunul „împotrivă”, fiind doar o abţinere. Legea a fost aprobată în aplauzele sălii.

Legea dării în plată a fost introdusă miercuri dimineaţă pe ordinea de zi a plenului Camera Deputaţilor, la solicitarea liderului de grup al PSD, Florin Pâslaru, după ce marţi seara proiectul nu se regăsea pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri. 

Parlamentarii au votat favorabil legea pe articole.

Toţi deputaţii au recomandat, în cadrul dezbaterii, adoptarea legii, astfel încât debitorii cu dificultăţi financiare să poată scăpa de povara datoriilor faţă de bănci, după returnarea casei.

În urmă cu o săptămână, Comisia Juridică a Camera Deputaţilor a votat exceptarea programului Prima Casă din textul Legii privind darea în plată, precum şi stabilirea plafonului pentru suma împrumutată de la bancă pentru achiziţia locuinţei la 250.000 euro.

Legea se va aplica pentru cei care au luat creditul pentru achiziţia unei locuinţe sau a unui teren pe care să se construiască locuinţa, chiar şi în cazul creditelor de nevoi personale cu ipotecă.

Deputaţii jurişti au votat aplicarea legii şi persoanelor care se află în prezent în procedură de executare silită de către bănci.

De asemenea, au adoptat un amendament care prevede ca legea să nu se aplice persoanelor care au fost condamnate prin hotărâre definitivă pentru infracţiuni privind creditul pentru care solicită darea în plată.

Banca Naţională a României a identificat pentru prima dată un risc sistemic sever intern, pe fondul intensificării iniţiativelor legislative din ultimele şase luni privind reglementarea domeniului financiar-bancar, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care s-a referit la legea dării în plată, pentru care a rămas problema retroactivităţii în forma adoptată în Comisia juridică.

Legea a fost aprobată de Senat, după ce preşedintele României a trimis-o Parlamentului spre reexaminare. Iohannis nu mai are dreptul să refuze promulgarea, însă poate ataca legea la Curtea Constituţională.

Citeşte şi: Prima Casă 2016, fără suplimentare de fonduri