Răsturnare de situaţie. Proiectul de lege privind scăderea TVA la 16% se întoarce la comisie

Parlamentarii urmau să acorde votul final pe scăderea TVA la 16%, dar liderul deputaţilor PNL Florin Roman a propus retrimiterea la comisie a proiectului iniţiat de el privind reducerea cotei TVA. Camera Deputaţilor a aprobat solicitarea deputatului Roman.

18 dec. 2019, 07:56
Răsturnare de situaţie. Proiectul de lege privind scăderea TVA la 16% se întoarce la comisie

UPDATE. S-au înregistrat 137 de voturi „pentru” şi 136 de voturi „împotrivă”. „Eu sunt iniţiatorul proiectului şi mi-l asum. Liberalii au altă gândire economică. Principiul liberal este taxe mai mici, mai mulţi plătitori de taxe şi impozite. (…) Ceea ce propunem noi este nu să dăm la o parte acest proiect, ci de a ne asigura că îndeplineşte toate condiţiile şi este necesară fişa fiscală. Apoi o să propun Guvernului prorogarea cu un an de zile a aplicării acestui proiect pentru a stabiliza ţara. Sunt uimit cum aveţi tupeul după ce aţi lăsat ţara în dezastru. Vreţi să vă răzbunaţi pe PNL? Fac un apel la responsabilitate. Dacă nu, avem instrumentele necesare pentru a opri PSD să dinamiteze România”, a declarat Florin Roman, citat de Agerpres.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a respins această solicitare, citând din expunerea de motive a proiectului. „Cât de cinic poţi să fii să iei bani de la copii. Vă amintiţi această frază domnul lider al grupului PNL? Am aici expunerea de motive pe care domnul Roman a semnat-o. (…) Sunteţi conştient de faptul că Guvernul Orban este un guvern incompetent”, a spus Simonis.

Solicitarea a generat şi un schimb de replici între Florin Roman şi social-democratul Nicolae Bacalbaşa.

„Deplâng modul în care şedinţele de plen sunt conduse de preşedintele Ciolacu. Pentru prima dată sunt atâtea injurii, vorbe nelalocul lor, dânsul are obligaţia să facă ordine”, a conchis Florin Roman.

Deputaţii din comisia de Buget-Finanţe au adoptat ieri un raport favorabil asupra unui proiect privind reducerea TVA de la  19% la 16% și a cotei de TVA pentru alimente de la 9% la 5%, începând din anul 2020.

Proiectul a fost inițiat de 5 deputați PNL la finele lunii iunie și a trecut, în octombrie, tacit de Senat, deși senatorii din comisia de buget, care sunt în majoritate tot ai PSD, îi întocmiseră raport negativ. Acum, după pierderea guvernării, aleșii PSD au votat favorabil. Pe lângă reducerea TVA la 16%, proiectul mai prevede aplicarea unei cote TVA reduse de 9% pentru băuturi, mai puțin cele alcoolice, respectiv de 5% pentru anumite produse alimentare.

Au fost 13 voturi pentru reducerea TVA, două voturi împotrivă – Dan Vîlceanu (PNL) şi Cosette Chichirău (USR). Mai mulţi liberali şi membri ai USR s-au abţinut la vot.

Cele mai multe voturi au fost de la PSD, care are majoritate în această comisie şi care a dat raport favorabil în ciuda cererilor PNL de amânare.

Actul normativ, care a fost deja adoptat tacit în Senat, va ajunge miercuri în plenul Camerei Deputaţilor, care este cameră decizională.

În proiectul iniţiat de liberali există şi o estimare a impactului asupra bugetului – peste opt miliarde de lei pe 11 luni de încasare în ceea ce priveşte reducerea TVA la 16% şi peste trei miliarde de lei în ceea ce priveşte reducerea TVA pentru produsele alimentare.