Moţiune simplă împotriva ministrului de Interne. Carmen Dan: Un amalgam de scenarii, o compunere cu pasaje din presă

Deputaţii dezbat, marţi, în plen, moţiunea simplă depusă de PNL împotriva ministrului de Interne, Carmen Dan, intitulată “Bastoanele PSD peste obrazul democraţiei româneşti”, votul final fiind programat pentru miercuri.

11 sept. 2018, 03:35
Moţiune simplă împotriva ministrului de Interne. Carmen Dan: Un amalgam de scenarii, o compunere cu pasaje din presă

UPDATE Ministrul de Interne, Carmen Dan oferă de la tribuna Parlamentului „mult tupeu, aroganţă, pizmă”, a afirmat marţi liderul deputaţilor PNL Raluca Turcan.

„Trebuie să recunosc că îmi pare rău deopotrivă că de la acest microfon s-au spus minciuni şi pentru că, din nefericire, un ministru de interne, toamna, după ce sute de oameni au fost bătuţi – femei, copii, vârstnici, după ce milioane de români au fost dezamăgiţi, după ce încă sute de români sunt sub tratament, o doamnă ministru de interne oferă de la tribuna Parlamentului mult tupeu, aroganţă, pizmă, afundându-se în minciună. Şi vreau să vă spun un lucru doamnă ministru de Interne, şi vă spun cu maximă responsabilitate: în urma discursului de astăzi v-aţi afundat tot mai mult în minciună şi veţi fi trasă la fund deopotrivă de colegii dumneavoastră de partid, pentru că puneţi întreaga responsabilitate pe umerii prefectului şi, în acelaşi timp, pe angajaţi din instituţia pe care o conduceţi, cu toate că aţi încercat să-i cumpăraţi prin promovare, prin funcţii în plus fără să-i sancţionaţi adevăraţii responsabili”, a afirmat Turcan, în plenl Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple intitulate „Bastoanele PSD peste obrazul democraţiei româneşti”.

 

Ea a spus că se aştepta să vadă „o minimă compasiune” faţă de faptul că un om a murit.

 

„Aveţi pe mâini sângele oamenilor gazaţi şi loviţi în data de 10 august în Piaţa Victoriei. Un om a murit, şi de la acest microfon m-aş fi aşteptat să văd o minimă compasiune, o minimă înţelegere şi asumare a răspundere şi să spuneţi deschis, sincer de ce protestatarii paşnici care au fost bătuţi trebuiau să se retragă atunci când vedeau că vin spre ei jandarmii înarmaţi”, a mai afirmat liderul deputaţilor PNL.

 

UPDATE Ministrul de Interne, Carmen Dan, a susţinut, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple depuse de PNL împotriva sa, pentru modul în care a fost gestionată intervenţia jandarmilor din 10 august, că moţiunea reprezintă o compunere lipsită total de argumente raţionale, un amalgam de scenarii, care conţine doar pasaje regăsite în presă, ea acuzând opoziţia de interese politice meschine.

„Am citit cu atenţie compunerea dumneavoastră. Nici intonaţia domnului deputat nu transmite ce trebuie să transmită o moţiune. Înţeleg rolul opoziţiei în politică şi în Parlament, de criticare a puterii, însă mă aşteptăm ca opoziţia să aibă mai multă responsabilitate. Am remarcat o lipsă totală de argumente raţionale. Absenţa unor fapte şi situaţii concrete este pueril acoperită de un joc pueril, susţinut de un joc mediatic”, a declarat ministrul Carmen Dan, în plenul Camerei Deputaţilor, potrivit News.ro

Dan a susţinut că criticile sunt constructive în orice democraţie, dar nu pe interese politice, meschine, de moment. 

„Mă aşteptam la întrebări exacte, nu la acuzaţii bazate pe opinii mediatice. Este un text care trădează o aroganţă deosebită. Cred că parlamentarii opoziţiei uită la un moment dat că asta este o moţiune simplă. S-au săturat să îmi ceară demisia. Un amalgam de scenarii, această compunere conţine doar pasaje regăsite în presă. Constat că problemele dumneavoastră nu fac referire la rezolvarea unor probleme din minister, ci la demiterea sau demisia mea”, a susţinut Carmen Dan, la dezbaterea moţiunii simple depuse de PNL împotriva sa, pentru modul în care a fost gestionată intervenţia jandarmilor din 10 august.

Citeşte şi: Carmen Dan: Intervenţia în forţă a jandarmilor se face în baza acordului verbal dat de prefect, nu în baza semnării unui ordin

UPDATE Deputaţii au început dezbaterile în plen, marţi după-amiază, asupra moţiunii simple depuse de PNL împotriva ministrului de Interne, Carmen Dan, şi intitulate “Bastoanele PSD peste obrazul democraţiei româneşti”.

Dezbaterea moţiunii împotriva ministrul de Interne, Carmen Dan, a început în plenul Camerei Deputaţilor cu un moment de reculegere ţinut, la propunerea PNL, pentru Ilie Gâzea, bărbatul care a murit la câteva zile după ce a participat la Protestul din 10 august din Piaţa Victoriei, unde i s-a făcut rău.

Miercuri este prevăzut votul final asupra moţiunii.

_________

Dezbaterea moţiunii împotriva ministrul de Interne, Carmen Dan, este programată în plenul Camerei Deputaţilor de la ora 16.00, iar miercuri este prevăzut votul final.

„Sperăm ca cei care în PSD sunt îngrijoraţi cu privire la derapajele instituţionale din Ministerul de Interne şi folosirea acestei instituţii în scop de poliţie politică, atât împotriva adversarilor, cât şi a colegilor de partid, dar mai ales împotriva românilor de rând, să voteze această moţiune simplă. Ministrul de Interne ar trebui să îmţeleagă că trebuie să plece din frunctea acestei instituţii”, declara prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan

Potrivit textului moţiunii, „într-o ţară normală, în care funcţionează răspunderea politică şi morală, această moţiune se încheia aici, iar ministrul Afacerilor Interne, fără să mai aştepte un vot de blam din partea fiecărui parlamentar prezent, ar fi plecat acasă, în intimitatea propriilor prize. Pentru că ar fi imposibil să avem un asemenea lanţ de erori, care denotă deja premeditare, fără să avem şi o răspundere managerială”.

De asemenea, liberalii se întreabă „cum să loveşti în cap cetăţeni nevinovaţi, fără ca nimeni să te poată recunoaşte, pentru că ai avut grijă să îţi acoperi numărul de identificare, cu binecuvântarea şefilor? Cum să foloseşti gaze iritante la câţiva centimetri de faţa unor femei căzute? Cum să ataci fără discernământ turişti care nu aveau nicio legătură cu protestul din Piaţa Victoriei?”

PNL critică şi faptul că maiorul Laurenţiu Cazan, coordonatorul intervenţiei jandarmilor la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei, a fost împuternicit să ocupe, timp de şase luni, funcţia de director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti. Totodată, aceştia contestă şi că PSD a refuzat convocarea unei sesiuni extraordinare pentru dezbaterea evenimentelor din 10 august şi a refuzat chemarea premierului în Parlament pe acelaşi subiect.

Printre nemulţumiri se numără şi faptul că raportul privind intervenţia Jandarmieriei este încă secret.

Aproximativ 800 de plângeri împotriva Jandarmeriei au fost depuse la Parchetul General în urma violenţelor din Piaţa Victoriei.

În acest dosar au fost audiaţi prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, şi viceprimarul Aurelian Bădulescu. 

De asemenea, în acest dosar a fost audiată săptămâna trecută primarul general, Gabriela Firea. Ea a spus că a oferit informaţii despre aspecte administrative din seara protestului din 10 august, dar şi informaţii cu privire la cei care au solicitat autorizarea manifestării. Firea spune că ancheta va stabili cine se face vinovat de violenţele din Piaţa Victoriei, dar afirmă că s-a încercat ca prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, să fie ”ţap ispăşitor”. Primarul general susţine că prefectul nu deţinea la momentul protestului certificat ORNIS, fiind doar de trei săptămâni în funcţie, şi nu putea să cunoască secrete de serviciu şi ordine militare. Firea a precizat că prefectul doar ar fi contrasemnat ordinul întocmit de reprezentanţii Jandarmeriei pentru intervenţia în forţă a jandarmilor. 

Prefectul Capitalei spunea că a semnat ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor la mitingul din Piaţa Victoriei din 10 august după miezul nopţii, adică după momentul intervenţiei forţelor de ordine. Ea consideră că nu are importanţă ora semnării acestui document, pentru că jandarmii, atunci când sunt „atacaţi”, au dreptul să acţioneze şi fără acel ordin. Afirmaţiile prefectului se contrazic cu cele ale reprezentanţilor Jandarmeriei, dar şi cu cele ale ministrului Carmen Dan, care spuneau că ordinul a fost semnat în jurul orei 20.00, pentru ca jandarmii să evacueze spaţiul din faţa sediului Guvernului, în jurul orei 23.00.

În şedinţa Comitetului Executiv al PSD din 1 septembrie, primarul Capitalei, Gabriela Firea, i-a cerut demisia ministrului de Interne Carmen Dan, pe care o acuză că a pasat responsabilitatea asupra prefectului Capitalei pentru intervenţia în forţă a jandarmilor la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei. Solicitarea Gabrielei Firea a fost supusă la vot în CEx şi a fost respinsă.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a susţinut că va lămuri toate aspectele privind evenimentele din 10 august în cadru instituţional, la Parchet şi la comisiile parlamentare, spunând că are „toată disponibilitatea” de a se pune la dispoziţia autorităţilor judiciare şi a Parlamentului. Întrebată de jurnalişti despre acuzaţiile pe care i le aduce primarul Capitalei, Gabriela Firea, care i-a cerut demisia, Carmen Dan a spus că nu va răspunde niciodată de pe scările MAI unor astfel de afirmaţii şi că „singura atitudine pe care poate să o aibă un om responsabil şi un şef de instituţie responsabil este aceea de decenţă şi de rezervare”.