Deputaţii din comisia de buget-finanţe au avizat favorabil bugetul Camerei pentru 2016

Deputații membri ai Comisiei de buget-finanțe au avizat favorabil, vineri, proiectul de buget al Camerei pentru anul 2016.

11 dec. 2015, 15:15
Deputaţii din comisia de buget-finanţe au avizat favorabil bugetul Camerei pentru 2016

Proiectul de buget al Camerei Deputaților a fost prezentat de George Dumitrică, secretarul general adjunct al forului, și a fost adoptat cu unanimitate de voturi în forma transmisă Ministerului de Finanțe, potrivit Agerpres.

Bugetul pe anul 2016 propus de compartimentele de specialitate ale Camerei Deputaților se ridică la 340.772 mii lei, o creștere cu 46,7% față de anul 2015. Avem cheltuieli de personal în valoare de 235.062 mii lei, la bunuri și servicii avem o sumă de 67.084 mii lei, la ‘alte transferuri, contribuții și cotizații la organismele internaționale’ s-a prevăzut suma de 70 mii lei, iar la active nefinanciare o sumă de 38.056 mii lei cu o creștere mai mare pentru că avem niște obligații care țin de recepția finală a imobilului și înscrierea imobilului în patrimoniul național. Practic, aici, suntem presați de patru — cinci obiective pe care trebuie să le facem anul viitor. Mă refer la auditul energetic, la expertiza la incendiu care este obligatorie și la lucrările pe care trebuie să le ducem la bun sfârșit, grupurile electrogene și stația de hidrofor care sunt proiecte la îndeplinirea obiectivului, acea de a avea recepția finală a imobilului, așa cum am spus, și înscrierea în patrimoniul național a clădirii„, a explicat George Dumitrică.

În cadrul dezbaterilor pe marginea proiectului de buget pe 2016 pentru Camera Deputaților, liberalul Gheorghe Ialomițianu a spus că procedura de avizare este nefirească având în vedere că proiectul legii bugetului de stat pe 2016 a fost aprobat în Guvern, cu toți ordonatorii de credite, și transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului.

Mi se pare o procedură nefirească, adică noi aprobăm acum bugetul unui ordonator principal de credite după ce Guvernul a aprobat proiectul de lege privind bugetul pe 2016 care cuprinde și bugetul Camerei Deputaților. Noi, astăzi, dacă modificăm suma, în minus sau în plus, ce se va întâmpla? În mod normal, săptămâna trecută trebuia să transmiteți proiectul de buget al Camerei Deputaților la Ministerul Finanțelor să fie încorporat în buget. Noi ce facem acum? Aprobăm ceea ce dumneavoastră ați trimis deja la Ministerul de Finanțe, aprobăm alt buget? Acest buget noi trebuie să îl aprobăm ca să nu dăm peste cap toată procedura privind aprobarea bugetului de stat și a bugetului de asigurări sociale. Mi se pare o procedură nefirească și nu cred că ne face chiar cinste ce facem acum„, a afirmat Ialomițianu.

În schimb, deputatul social-democrat Vasile Popeangă a spus că Ialomițianu ar trebui să înțeleagă că „au evoluat lucrurile mult în ultima perioadă și că orice procedură este o procedură normală”.

Secretarul general adjunct al Camerei Deputaților a luat act de precizările făcute de Ialomițianu și a dat asigurări că anul viitor proiectul de buget va fi pregătit la timp.

Să știți că bugetul (proiectul de buget al Camerei Deputaților — n.r.) a fost încărcat pe site-ul Ministerului Finanțelor după ce am lucrat cu departamentele de specialitate la acest buget. Singura modificare apărută între timp a fost Legea 293 pe care a trebuit să o cuprindem în bugetul pe care astăzi îl dezbatem și din acest motiv, poate, suntem cu câteva zile întârziere. (…) Este un buget construit pentru a asigura buna funcționalitate a serviciilor, dar și a activității parlamentare, atât în interiorul instituției, cât și în teritoriu, la cabinetele parlamentare„, a precizat Dumitrică.

Avizul a fost dat înainte de ședința comună a comisiilor de buget-finanțe ale Parlamentului, care are programate pe ordinea de zi dezbateri generale pe marginea proiectului legii bugetului stat pe anul 2016.