Deputaţii francezi au adoptat o reformă controversată a Constituţiei

Adunarea Națională a Franței a aprobat miercuri o reformă controversată a Constituției, care introduce în legea fundamentală un articol privind starea de urgență și un altul referitor la retragerea cetățeniei francezilor condamnați pentru acte teroriste, relatează DPA și AFP.

10 feb. 2016, 19:24
Deputaţii francezi au adoptat o reformă controversată a Constituţiei

În favoarea reformei au votat 317 deputați, iar împotrivă 199. Adunarea Națională aprobase în cursul săptămânii, în mod separat, cele două articole propuse.

În pofida votului de miercuri, reforma este încă departe de a fi înscrisă în Constituție, pentru aceasta fiind nevoie și de votul pozitiv al Senatului, urmat de aprobarea sa de camerele reunite, cu o majoritate de trei cincimi.

Premierul francez Manuel Valls a salutat votul deputaților, insistând că măsurile sunt vitale pentru a se putea răspunde amenințării în creștere a terorismului.

Noile prevederi constituționale au fost întâmpinate însă cu o opoziție fermă, inclusiv din rândurile Partidului Socialist, de guvernământ, în timp ce organizații internaționale din domeniul drepturilor omului au tras un semnal de alarmă în legătură cu măsurile de securitate adoptate de guvernul francez în urma atentatelor din 13 noiembrie de la Paris.

În centrul controverselor s-a aflat măsura retragerii naționalității francezilor care au dublă cetățenie, propusă inițial de guvern și care a dus la demisia ministrului justiției, Christiane Taubira, acesta invocând un ‘dezacord politic major”.

Pentru a reduce din opoziția față de reformă, guvernul a propus marți un amendament care înlătură orice referire la dubla cetățenie, votat in extremis prin ridicare de mâini.