Deputaţii impun taxa pe paharele de cafea de unică folosinţă

Membrii comitetului parlamentar de audit pentru mediu au sugerat Guvernului de la Londra să impună o taxă de 25 de pence (28 de eurocenţi, n.r.) pentru fiecare pahar de cafea. Măsura a fost denumită "taxa latte", după numele acestei băuturi populare, compusă din cafea expresso şi lapte încălzit cu vapori de aer cald.

05 ian. 2018, 14:32
Deputaţii impun taxa pe paharele de cafea de unică folosinţă

Deputaţii britanici au propus vineri impunerea unei taxe asupra paharelor de cafea de unică folosinţă şi utilizarea banilor ce vor fi astfel obţinuţi pentru a îmbunătăţi procesul de reciclare a acestor produse, dintre care mai multe milioane sunt aruncate în fiecare an.

Fondurile astfel obţinute vor fi utilizate pentru îmbunătăţirea procesului de reciclare, iar obiectivul iniţiativei legislative este acela de a recicla toate paharele de cafea de unică folosinţă până în anul 2023. Dacă acest obiectiv nu va fi atins, deputaţii britanici recomandă Guvernului să interzică paharele de unică folosinţă.

De asemenea, ei consideră că producătorii de pahare de cafea care amestecă plastic şi hârtie pentru a fabrica aceste produse, ce sunt dificil de reciclat, ar trebui să plătească o taxă mai mare.

„2,5 miliarde de pahare de cafea de unică folosinţă sunt aruncate în Regatul Unit în fiecare an. Puse cap la cap, ele sunt suficient de multe pentru a face de cinci ori şi jumătate ocolul planetei. Aproape niciunul nu este reciclat”, a declarat preşedintele comitetului menţionat, deputata Mary Creagh. „Piaţa cafelei din Regatul Unit creşte cu rapiditate şi noi trebuie să lansăm o revoluţie a reciclării”, a adăugat ea.

Unele dintre companiile britanice au abordat deja această problemă, impunând preţuri mai mici pentru clienţii care îşi aduc propriul pahar de cafea. Printre acestea se află lanţul de cafenele Costa (1.500 de magazine în Regatul Unit) şi Pret (329 de magazine în Regatul Unit). Grupul Pret a anunţat recent că a dublat reducerea oferită clienţilor săi, care a ajuns la 50 de pence (56 de eurocenţi, n.r.) per băutură, determinând scăderea preţului unui pahar de cafea, informează Agerpres.

Lanţul de magazine Starbucks a oferit de asemenea o reducere care a ajuns până la 50 de pence anul trecut. „Însă asta nu a determinat o schimbare a lucrurilor”, au comentat reprezentanţii companiei, menţionând că doar 1,8% dintre clienţii săi folosesc pahare reutilizabile.

Compania americană a anunţat că va impune o taxă de 5 pence per pahar de unică folosinţă, o măsură ce va fi testată începând din februarie timp de trei luni în 20 de magazine din Londra. Banii obţinuţi vor fi donaţi unei asociaţii care militează pentru protejarea mediului, potrivit Agerpres.

Deputaţii britanici au considerat că taxele reprezintă un stimulent mai eficient decât reducerile, bazându-se pe exemplul pungilor din plastic. Aceste produse au devenit purtătoare de costuri în 2015, fapt ce a redus folosirea lor cu 83% într-un an.