Deputaţii şi senatorii îşi reiau luni activitatea. Ce SCHIMBĂRI arzătoare se discută

Publicat: Luni, 03 Februarie 2014 10:11 // Actualizat: Luni, 03 Februarie 2014 10:11 // Sursa: romaniatv.net

Camera Deputaţilor şi Senatul sunt convocate luni în prima sesiune ordinară a anului 2014. Şedinţa de la Cameră începe la ora 14,00, informează Departamentul de comunicare al acestui for, citat de Agerpres.

Foto: România TV

Potrivit sursei citate, şedinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor va avea loc luni începând cu ora 14,30, iar pe ordinea de zi se va afla alegerea unei noi conduceri a deputaţilor.

'Potrivit articolului 23 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, alegerea vicepreşedinţilor, a secretarilor şi a chestorilor Biroului permanent se face la propunerea grupurilor parlamentare, în conformitate cu ponderea acestora, potrivit configuraţiei politice a Camerei Deputaţilor şi negocierii liderilor grupurilor parlamentare. Conform aceluiaşi Regulament, lista candidaţilor propuşi pentru Biroul permanent se supune în întregime votului Camerei Deputaţilor şi se aprobă prin vot secret cu bile', precizează sursa citată.

Pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Senatului de luni, unul dintre puncte va viza demisia fostului senator Ovidiu Marian din funcţia de secretar general al instituţiei, demisie înregistrată joi la secretariatul Senatului. Acesta va ocupa funcţia de secretar general adjunct al Senatului, deţinută de liberalul Dan Mihalache, care va deveni secretar general al instituţiei. Aceste schimbări vor fi însă validate în plen.

Tot luni, conducerea Senatului va lua act şi de demisia liberalului Tudor Chiuariu din funcţia de preşedinte al Comisiei juridice, funcţie care astfel rămâne vacantă, la fel şi cea de vicepreşedinte al Comisiei, deţinută până anul trecut de Toni Greblă, acest din urmă post revenind astfel PSD.

De asemenea, Biroul Permanent va fi sesizat şi cu privire la modificarea algoritmului politic, grupul PP-DD de la Senat urmând a fi desfiinţat întrucât nu va mai întruni numărul minim de membri prevăzut de Regulamentul Senatului pentru funcţionarea unui grup parlamentar, adică şapte senatori aleşi pe listele aceleiaşi formaţiuni.

Chestorul social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru, a precizat că, în vederea stabilirii viitoarei structuri a conducerii Senatului, liderii grupurilor parlamentare se vor reuni luni dimineaţă, înainte de şedinţa Biroului Permanent.

'Se schimbă algoritmul politic. Se face o nouă negociere şi, eventual, se face o repartizare nouă. Discuţia va fi între liderii de grupuri, probabil luni dimineaţă. Se face calculul aritmetic pentru a se veni cu o propunere în Biroul Permanent. După ce se stabileşte algoritmul, se face la grupuri nominalizarea şi funcţiile care revin fiecărui grup, fiecare grup se retrage şi îşi alege oamenii, şi cu propunerea se vine la 16,00 în plen', a declarat Ioan Chelaru.

În prezent, Biroul Permanent al Senatului este format din preşedinte - Crin Antonescu (PNL); patru vicepreşedinţi - Florin Constantinescu (PSD), Cristian Dumitrescu (PSD), Nicolae Moga (PSD), Vasile Nistor (PC); patru secretari - Ion Purec (PP-DD), Ion Rotaru (PSD), Mario Oprea (PNL), Alexandru Pereş (PDL); şi patru chestori - Ioan Chelaru (PSD), Marius Nicoară (PNL), Verestoy Attila (UDMR), Tudor Barbu (PC).

Nu în ultimul rând, tot luni se va întruni şi Comisia parlamentară a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind revizuirea Constituţiei, la ora 11,30 fiind programată o întâlnire a membrilor Comisiei cu reprezentanţii uniunilor profesionale pentru exprimarea ultimelor observaţii înainte de luarea efectivă în discuţie a amendamentelor propuse pentru punerea în acord a proiectului cu observaţiile formulate de către Consiliul Legislativ şi Comisia de la Veneţia.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
comisie comun Crin Antonescu demisie deputat Parlament şedinţă senator Tudor Chiuariu
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
03 feb 10:16
...la ora 14,00, informează Departamentul de comunicare al acestui for, citat de Agerpres. Citește mai departe… >>>>Citeste tot >>>> ...
1
EUR
4.8387
RON
05 Jun
noapte 14 °
zi 31 °
Ultimele joburi adaugate
24 H