Deputatul Ciprian Nica: „Nu este rea ideea de a-l menţiona pe Dumnezeu în Constituţie”

Deputatul PSD Ciprian Nica a declarat miercuri că "nu ar fi rău" ca Dumnezeu să fie cuprins în preambulul Constituţiei, că poporul român este creştin. Propunerea ca numele lui Dumnezeu să apară în Constituţie vine din partea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

13 mart. 2013, 13:22
Deputatul Ciprian Nica: „Nu este rea ideea de a-l menţiona pe Dumnezeu în Constituţie”

Eu îl cunosc pe ÎPS Teofan, (mitropolitul Moldovei şi Bucovinei – n.r.) şi ştiu trăirea lui religioasă deosebită, care mie mi-a ajuns la inimă, iar ca fapt generalizator al nostru, al românilor, noi suntem un popor creştin ortodox prin excelenţă şi de catolici. Probabil, în preambulul Constituţiei să scriem undeva că suntem popor creştin nu este rău, pentru că din păcate eu observ o ofensivă a altor secte religioase, care numai în credinţa lui Dumnezeu nu te duc şi noi poporul român dacă am rezistat de 2000 de ani sau poate de mai mult timp, de când l-am avut pe domnul Iisus Hristos, numai cu credinţa lui Dumnezeu am rezistat. Cred că nu e rea ideea”, a spus deputatul social-democrat întrebat cum i se pare propunerea pe care ar vrea să o facă Mitropolia Moldovei şi Bucovinei de a introduce numele lui Dumnezeu în preambulul Constituţiei, informează Agerpres.

Întrebat dacă ar vota o astfel de propunere, Nica a răspuns afirmativ, însă a precizat că depinde de forma care va fi dată.

„Bineînţeles că aş vota, depinde însă de forma pe care i-o dăm, că este Constituţia şi trebuie să găseşti o asemenea formulă încât să nu supere nici pe alţii, nici să pară că ne-am întors în altă epocă. Să nu uităm că suntem creştin-ortodocşi şi credem în Dumnezeu şi în Sfânta Treime”, a afirmat social-democratul.

Citeşte şi Petre Roman: O formulă care să facă apel şi la credinţa în Dumnezeu, dar şi la statul laic

Sinodul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în frunte cu ÎPS Teofan, vrea să iniţieze o acţiune de sensibilizare a oficialităţilor, dorind ca numele lui Dumnezeu să apară în viitoarea Constituţie a României, potrivit presei locale.

De asemenea, clericii doresc ca în Legea fundamentală să fie subliniat rolul familiei în societate, importanţa tradiţiei creştine a poporului român, necesitatea predării religiei în şcoală, rolul pe care Biserica Ortodoxă Română l-a avut în istoria ţării, precum şi importanţa susţinerii românilor în afara graniţelor.