Dăncilă trimite la Cotroceni nominalizări de la ALDE pentru miniştrii demisionari. Tăriceanu îi ameninţă cu excluderea din ALDE

Premierul Viorica Dăncilă a trimis la Cotroceni propuneri de miniştri de la ALDE pentru posturile rămase vacante în urma ieşirii partidului lui Călin Popescu Tăriceanu de la guvernare. Componenţa politică a guvernului nu se modifică, deci Viorica Dăncilă propune o remaniere care are nevoie de aprobarea preşedintelui, nu o restructurare, care trebuie aprobată în Parlament. Călin Popescu Tăriceanu a avertizat însă că dacă cineva din ALDE acceptă să intre în guvern, o va face în calitate de "persoană individuală", nu de membru ALDE.

11 sept. 2019, 10:39
Dăncilă trimite la Cotroceni nominalizări de la ALDE pentru miniştrii demisionari. Tăriceanu îi ameninţă cu excluderea din ALDE

 

UPDATE: Propunerile făcute de premierul Viorica Dăncilă pentru portofoliile de miniştri au ajuns miercuri seară la Palatul Cotroceni, informează surse oficiale.

UPDATE: Viorica Dăncilă a propus 6 noi miniștri pentru portofoliile lăsate fără titulari, în urma retragerii ALDE de la guvernare, dar și ca urmare a demiterilor și demisiilor. Premierul a trimis propunerile la Palatul Cotroceni, lui Klaus Iohannis, iar apoi și-a băgat liderii din PSD în ședință, la sediul central al formațiunii.

Eugen Teodorovici, ministru al Finanțelor și președinte executiv al PSD, o secondează pe Dăncilă la discuția cu șefii de filiale din țară. Două teme majore sunt abordate: campania prezidențială și o nouă alocare bugetară, la rectificarea care urmează, pentru primării și consilii județene. Liderii din teritoriu se plâng de lipsa banilor și cer sume mai mari de la buget.


UPDATE Premierul Viorica face nominalizări de la ALDE, pe care le trimite la Cotroceni:

Graţiela Gavrilescu – ministrul Mediului și vicepremier

Ion Cupă – ministrul Energiei

Ştefan Băişanu – ministru pentru Relația cu Parlamentul

„Am decis să nominalizez reprezentanţi ai ALDE pentru portofoliile vacante. Am toată aprecierea pentru cei din ALDE care au înţeles că România are nevoie de stabilitate”, a declarat miercuri Viorica Dăncilă

Viorica Dăncilă a anunţat că va transmite propuneri şi pentru miniştrii interimari, ale căror mandate se termină în această lună: Dan Chirilă – Ministerul de Interne, Camelia Gavrilă – Educație, Dan Matei – vicepremier. 

„Sper ca de această dată domul președinte Iohannis să acționeze ca președinte al României și să nu blocheze propunerile. E important să dăm dovadă de responsabilitate și dincolo de lupta politică trebuie să primeze interesul României și al românilor”, a mai spus premierul.

Informaţii despre cooptarea unor membri ALDE în guvern, pentru a nu modifica componenţa politică, apăruse în cursul zilei de miercuri. Întrebat despre acest demers, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele partidului, a spus că, dacă vor fi membri ALDE care să vrea să intre în guvern, o vor face în calitate de persoană individuală, nu în calitate de membri ALDE.

„Cei care fac parte dintr-un guvern fac acest lucru ca urmare a deciziei partidului din care fac parte. O astfel de decizie nu am luat în ALDE, ci, dimpotrivă, noi am decis ieșirea de la guvernare. Cei care fac acest demers o fac în calitate de persoană individuală, nu în calitate de membri ALDE. Să știe și ei, și doamna Dăncilă”, a avertizat Tăriceanu.

Liderul ALDE i-a transmis Vioricăi Dăncilă că nu poate „încropi” un Guvern cu oameni dintr-un partid care a ieșit de la guvernare numai pentru a evita să meargă în Parlament, așa cum este obligată, pentru reconfirmarea Guvernului, după ieșirea ALDE de la guvernare.

„Doamna Dăncilă încearcă din răspunteri tot felul de formule de țară de lumea a treia ca să evite acest vor în Parlament. Dacă va apărea astăzi un anunț oficial cu membri ai Guvernului din ALDE o voi notifica public pe doamna Dăncilă că a încălcat prevederile constituționale și îl voi informa și pe președintele Iohannis să nu semneze decretele de numire a miniștrilor, pentru că noi am ieșit de la guvernare”, a adăugat Tăriceanu.

______

Deputatul ALDE Toma Petcu a declarat, miercuri, că Teodor Meleşcanu nu are cum să mai fie membru ALDE, menţionând că îi sfătuieşte pe colegii din partid să nu se lase „păcăliţi” şi să plece pentru „o funcţie efemeră”, pentru că îşi periclitează viitorul politic.

„Este o chestiune de procedură, de formă. Din punctul meu de vedere, Teodor Meleşcanu nu mai are cum să fie membru ALDE. Nu sunt jurist, dar, conform deciziei, nu mai are cum să fie membru ALDE”, a declarat miercuri Toma Petcu, fost ministru al Energiei, la Parlament.

Întrebat dacă Teodor Meleşcanu ar putea contesta această decizie, Petcu a răspuns: „Din câte ştiu, eu nefiind jurist, această contestaţie nu ar anula decizia în sine. Că la sfârşit poate fi o anulare, vom vedea ce decide instanţa”.

El a adăugat că parlamentarii ALDE care vor accepta propunerea PSD să ocupe posturi în ministere vor fi excluşi din partid.

„În momentul când se acceptă o funcţie, sunt excluşi de drept. Formula corectă, dacă îmi amintesc cum am formulat noi şi cum am aprobat acea decizie a Biroului Politic, este de radiere”, a menţionat el.

Potrivit lui Petcu, au fost discuţii la Guvern cu foşti miniştri ai ALDE.

„Cunosc doar că au fost doar nişte discuţii, nu am date exacte, nu am fost prezent acolo ca să certific, dar sunt informaţii multe din presă sau din alte surse că au fost mai mulţi colegi de-ai noştri la discuţii. Probabil doar în viziunea doamnei Dăncilă se păstrează formula pentru că, în primul rând, trebuie să ai un protocol al celor două partide. Protocoalele se aprobă de Delegaţia permanentă, cel puţin la noi”, a mai spus el.

Petcu a avut un mesaj pentru colegii săi de partid care ar accepta o funcţie în actuala guvernare. „Aş fi dezamăgit. Cei care se păcălesc şi pleacă pe funcţie efemeră (…) eu îi sfătuiesc să nu accepte o asemenea funcţie pentru că şi-ar putea periclita viitorul politic, aşa cum a făcut domnul Meleşcanu”, a afirmat Petcu.

El a spus că din punctul lui de vedere ALDE nu se poate întoarce la guvernare. 

Potrivit unor surse politice citate de Digi24.ro, Viorica Dăncilă încearcă să convingă câţiva disidenți din ALDE să accepte posturile vacante de miniştri, astfel încât să susțină că nu s-a schimbat culoarea politică a Guvernului şi să nu fie nevoită să ceară votul Parlamentului. Conform unor surse din ALDE, Viorica Dăncilă îi va trimite miercuri, președintelui Klaus Iohannis trei propuneri de miniștri din partid: senatorul Ionuț Sibinescu pentru Relația cu Parlamentul, deputatul ALDE Ion Cupă, pentru Ministerul Energiei și Alexandru Băișanu la Ministerul Mediului.