Dermatologii din Franţa cer autorităţilor interzicerea saloanelor de bronzat

Dermatologii din Franța cer autorităților interzicerea saloanelor de bronzat, după ce un sondaj realizat de revista Ť60 millions de consommateursť (60 de milioane de consumatori) a Institutului național privind consumul a scos în evidență pericolele razelor ultraviolete (UV) artificiale pentru sănătate și nerespectarea de către profesioniștii din sector a reglementărilor existente, scriu Le Parisien și Le Figaro.

27 ian. 2015, 12:43
Dermatologii din Franţa cer autorităţilor interzicerea saloanelor de bronzat

Unii specialiști din domeniu ascund riscurile pentru sănătate ale razelor UV artificiale, concluzionează sondajul publicat cu câteva zile în urmă. Din 50 de cliente care au mers la centre de bronzare în cinci mari orașe din Franța — Lille, Lyon, Marsilia, Paris și Strasbourg—, trei sferturi nu au primit nicio avertizare cu privire la pericolele radiațiilor. Cu toate acestea, unele erau însărcinate în cinci luni sau mai mult — categorie la care reglementările în vigoare interzic această practică. Altele aveau un fototip de piele incompatibil cu ședințele de UV artificiale, fapt ce trebuia verificat de specialiștii salonului.

Acest studiu i-a făcut pe dermatologi să reacționeze. Într-un comunicat de presă publicat luni, Sindicatul Național al Dermatologilor din Franța a cerut autorităților măsuri eficiente, precum cele luate, de exemplu, de Brazilia sau, mai recent, de Australia, de interzicere a razelor ultraviolete artificiale.

Cum îţi protejezi bronzul: Bucură-te de o piele ciocolatie pentru mai mult timp

Sindicatul a cerut, de asemenea, campanii de prevenire „pentru a lupta împotriva riscurilor pentru sănătate pe care le reprezintă razele ultraviolete naturale sau artificiale, sursă de cancere de piele și mai ales de melanom, ale căror consecințe medicale sunt costisitoare pentru sănătatea publică”.

Potrivit unui buletin epidemiologic săptămânal din 2012 al Institutului Național pentru Supravegherea Sănătății Publice din Franța, utilizarea lămpilor de bronzare ar cauza între 19 și 76 decese pe an urmare a melanomului cutanat. Institutul prevede că, în următorii treizeci de ani, între 500 și 2.000 de decese ar putea surveni din cauza ultravioletelor artificiale.

Expunerea la radiații UV artificiale a fost recunoscută drept una dintre principalele cauze ale creșterii puternice a cazurilor de cancer de piele de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care nu recomandă utilizarea cabinelor de bronzat din anul 2003. Această practică a fost de asemenea inclusă în grupul agenților cancerigeni pentru om de către Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC), în 2009.