DESCENTRALIZARE. Ce se modifică în domeniul sănătăţii. Ce pleacă de la ministerul de resort

Sectorul sănătății se modifică radical, după cum se arată într-un proiect de descentralizare administrativă, realizat de vicepremierul Liviu Dragnea.

30 sept. 2013, 11:24
DESCENTRALIZARE. Ce se modifică în domeniul sănătăţii. Ce pleacă de la ministerul de resort

Sectorul sănătății se modifică radical, după cum se arată într-un proiect de descentralizare administrativă, realizat de vicepremierul Liviu Dragnea și obținut de Gândul. În esență, descentralizarea presupune transferarea unor competențe și atribuții de la ministere și alte autorități centrale către autoritățile publice locale, către consilii județene și primării.

Propunerea legislativă este intitulată „Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de ministere şi celelalte organe de specialiate ale administraţiei publice centrale” și va afecta cel puțin 21 de acte normative.

Termenul limită până la care cei din teritoriu trebuie să vină cu amendamente este 1 octombrie 2013, ora 12.00. În OUG se arată intenția Guvernului ca descentralizarea să fie realizată imediat,  începând cu 1 ianuarie 2014.

Sănătatea, la primari și consilieri

Mai multe direcții, unități, departamente vor fi transferate către autoritățile publice locale. Astfel, direcţiile de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti, unităţile finanţate integral din venituri proprii şi din contractele încheiate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate, centrele de diagnostic şi tratament, centrele medicale şi ambulatoriile de specialitate din subordinea Direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, centrele judeţene de aparatură medicală, centrele judeţene de transfuzii sanguine şi laboratoarele de referinţe medicale vor trece în autoritatea administraţiei publice locale.

În plus, au loc modificări și la nivelul nominalizărilor pentru funcțiile de conduce. Directorii coordonatori şi adjuncţii acestora vor fi numiţi de preşedintele Consiliului Judeţean, respectiv de primarul municipiului Bucureşti (pentru București), în urma evaluării cunoştinţelor şi abilităţilor manageriale.

Autorizarea desfăşurării activităţii de către dentişti poate fi delegată direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

Cine finanțează

Bineînțeles, apar schimbări și la sursele și modul de finanțare a instituțiilor medicale locale. Mai precis, „veniturile proprii ale Ministerului Sănătăţii constituite potrivit art. 361 se transferă, în cuantum de 70%, bugetelor judeţelor, potrivit unei formule de repartizare aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii, elaborat împreună cu structurile asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale”.