Deschiderea şcolilor se va face în funcţie de circulaţia noii tulpini din Marea Britanie

Redeschiderea şcolilor pe 8 februarie se va face în funcţie de virusul mutant din Marea Britanie, anunţă Andreea Moldovan, secreta de stat în Ministerul Sănătăţii.

17 ian. 2021, 17:18
Deschiderea şcolilor se va face în funcţie de circulaţia noii tulpini din Marea Britanie

Deschiderea şcolilor se va face în funcţie de un cumul de factori. Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, Andreea Moldovan, a afirmat că dorinţa tuturor este de a redeschide şcolile, dar acest lucru trebuie să se petreacă în siguranţă, menţionând că se va cont în luarea acestei decizii de criteriul epidemiologic şi de circulaţia noii tulpini descoperite în Marea Britanie.

„Sunt două criterii de acţiuni, toate pornind de la criteriul epidemiologic, ce se va întâmpla în următoarea perioadă pentru că suntem undeva la două săptămâni încet, încet de la perioada de sărbători şi de Anul Nou când din păcate lumea nu a fost foarte atentă la respectarea regulilor. Primul criteriu pentru deschiderea şcolilor şi cel mai important este cel epidemiologic pentru că dacă vom avea o creştere importantă a numărului de cazuri deja este un argument care conduce la o precauţie mai mare. În al doilea rând, este circulaţia acestei tulpini care este din Marea Britanie, care pe lângă faptul că are transmisibilitate mai mare comparativ cu virusul iniţial, are un potenţial teoretic de infectare a copiilor ceva mai mare decât avea varianta iniţială”, a explicat Andreea Moldovan, întrebată duminică la Digi 24 cum pot fi deschise şcolile în siguranţă.

Ea a declarat că sunt mai multe scenarii luate în calcul pentru deschiderea şcolilor de la 8 februarie.  „Dorinţa tuturor este de a redeschide şcolile, dar a le redeschide în condiţii de siguranţă. Sunt mai multe scenarii luate în calcul, deschiderea în anumite zone ale ţării, unde sistemul online este mai greu de aplicat, deschiderea claselor mici sau a claselor terminale, sunt nişte scenarii care cu siguranţă se vor lua în considerare şi în discuţie în săptămânile următoare, dar este o decizie care clar este în apanajul Ministerului Sănătăţii, dar alături de Ministerul Sănătăţii este şi INSP-ul care este organismul de sănătate publică care vine cu argumentele de asemenea ştiinţiifice şi se ia în colaborare cu Ministerul Educaţiei. Vom ţine cont de aceste cifre, mai ales că le avem la dispoziţie şi putem şti care regiuni sunt mai afectate şi care nu. Dar iarăşi o generalizare a unei măsuri este greu de exprimat ce impact va avea asupra copiilor”, a transmis secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Educaţiei a anunţat priorităţile la vaccinare în învăţământ. Cum va decurge procesul şi care va fi ordinea administrării dozelor
Vlad Voiculescu a afirmat că nu este o garanţie deschiderea şcolilor pe 8 februarie, ci o promisiune şi un obiectiv al Guvernului, dacă situaţia epidemiologică o va permite. Ministrul Sănătăţii a adăugat că tot personalul din învăţământ intră în etapa a doua de vaccinare care a început vineri şi vor fi testate toate persoanele simptomatice şi cele care au fost contacţi ai unor persoane infectate cu noul coronavirus. El a mai spus că va fi elaborat un ghid de bune practici de către Minister care să fie pregătit înainte de începerea şcolilor pe 8 februarie.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă 3.218 cazuri noi de infectare cu noul coronavirus înregistrate în ultimele 24 de ore. Totodată, au fost raportate 66 de decese, bilanţul de la începutul pandemiei urcând la 17.164. La ATI sunt internaţi 1.089 d epacienţi cu COVID-19. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 22.521 teste RT-PCR (12.134 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 10.387 la cerere) şi 4.409 teste rapide antigenice.