Descinderi în forţă la mănăstire! O stareţă este acuzată de spălare de bani

Stareţa unei mănăstiri din Bihor este acuzată de procurorii DIICOT de spălare de bani în formă continuată. Comisioanele primite i-au rotunjit considerabil veniturile.

21 apr. 2015, 15:19
Descinderi în forţă la mănăstire! O stareţă este acuzată de spălare de bani

23 de percheziţii au avut loc în 7 judeţe din ţară. Cea mai importantă a fost însă la mănăstirea Sfintei Cruci din Oradea, unde anchetatorii au căutat acte care să dovedească spălarea de bani făcută de o maica stareţă. Potrivit anchetatorilor, aproape un milion de lei au fost viraţi în contul mănăstirii drept sponsorizare. Stareţa Mina, care avea drept de semnătură, i-a virat apoi în conturile unor farmacişti, salariaţi ai societăţii pe care o ajuta să spele astfel bani şi să nu plătească taxe la stat.

Potrivit România TV, banii negri proveneau de o firma de produse farmaceutice din Brasov. Patronul s-a folosit de lacasul de cult convins fiind ca este un paravan foarte bun pentru a practica evaziunea fiscala si spalarea de bani.

În acte, figura faptul că mănăstirea le vira banii farmaciştilor ca plată pentru diferite materiale de construcţii pe care le cumpăra de la firmele lor fictive.

Pentru a spala banii firmei de medicamente, maica stareta percepea un comision de 14% din fiecare tranzactie. Un milion de lei au trecut prin conturile manastirii in ultimii 5 ani.

Maica stareţă este cercetată acum penal pentru spălare de bani în formă continuată şi constituirea unui grup de criminalitate organizată.