Descoperire arheologică extraordinară. Aproape 100 de amfore vechi de 1.700 de ani au fost găsite intacte în mare VIDEO

93 de amfore de teracotă au fost descoperite la bordul unei nave romane care s-a scufundat acum 1.700 de ani, în largul insulei Mallorca, în apropierea Spaniei. Arheologii au acum în vedere studierea inscripțiilor pe amfore și examinarea conținutului, scrie Science Alert.

04 oct. 2019, 10:13
Descoperire arheologică extraordinară. Aproape 100 de amfore vechi de 1.700 de ani au fost găsite intacte în mare VIDEO

Comoara scufundată în Mediterana se afla la doar 50 de metri de coasta Innsulei Mallorca. Majoritatea dintre cele 93 de piese antice au rămas intacte, fiind protejate de la distrugere de epava navei.

Ambarcaţiunea era una de mici dimensiuni, cel mai probabil de 10 metri lungime şi 5 metri lăţime, iar ea s-ar fi putut scufunda în urma inundării sale cu apă sau a unei răzvrătiri a echipajului. Cel mai probabil, vasul aparţinea comercianților care transportau mărfuri între Peninsula Iberică și Roma.

Amforele conțineau vin, ulei de măsline şi sos de pește fermentat numit garum. Arheologii le-au plasat în rezervoare de apă desalinizată, la Muzeul din Mallorca, pentru a le proteja de efectul nociv al cristalizării sării. Ei intenționează acum să studieze inscripțiile care se află pe aceste amfore.