Descoperire arheologică: Un nou turn de observaţie roman, găsit la Vătava

În timpul cercetărilor efectuate de specialiştii de la Muzeul Judeţean Mureş în cadrul proiectului Traseul limesului roman pe teritoriul judeţului Mureş - prin care se doreşte scoaterea la suprafaţă şi includerea în circuitul turistic a castrelor auxiliare de la Brâncoveneşti, Călugăreni şi Sărăţeni şi a patru turnuri de observaţie ce se presupune că au existat la Ibăneşti, Eremitu, Săcădat şi Chiherul de Jos - a mai fost descoperit un turn de pază, în zona Vătava.
Alina Costache
10 apr. 2014, 10:01
Descoperire arheologică: Un nou turn de observaţie roman, găsit la Vătava

„Turnul roman de la Vătava a fost descoperit în urma unor cercetări de teren realizate de arheologi de la Muzeul Judeţean Mureş, este situat la aproximativ cinci kilometri de sat înspre munte şi aproximativ 15 kilometri de Castrul Roman de la Brâncoveneşti, în linie dreaptă. Am găsit o structură de pământ care avea un sistem simplu de fortificare format din şanţ, val şi probabil avea o palisadă, de formă aproximativ pătrată de 15×15 metri, una dintre laturi e foarte frumoasă, curge un pârâu în imediata apropiere şi în interiorul acestei structuri era turnul efectiv. Pe 5×3 metri, probabil din lemn, care era peste acea palisadă şi supraveghea toată zona din jur. Cercetarea acestui turn, după identificarea lui pe teren a fost inclusă într-un proiect mai larg de cercetare a limesului, a graniţei estice a Imperiului Roman, şi a beneficiat de o serie de fotografii aeriene, de prospecţii geomagnetice pe baza cărora s-a stabilit locul viitoarei săpături”, a declarat pentru Agerpres arheologul Daniel Cioată.

Pentru cercetări mai amănunţite a fost trasată o secţiune de 10×2 metri şi în secţiunea respectivă a fost surprins valul, şanţul de pământ, a fost surprinsă o parte a turnului, a zonei locuite şi un cuptor, la care se adaugă destul de mult material arheologic de factură romană, în special vase ceramice.

„Acesta era un turn de supraveghere care trebuie pus în legătură directă cu unitatea militară de la Brâncoveneşti (castrul – n.r.). De acolo erau trimişi aproximativ zece soldaţi, care supravegheau zona şi care erau în legătură vizuală directă cu cei din castru. Mai trebuie să amintesc faptul că spaţiul locuit în acest perimetru nu se reduce doar la turn sau la zona fortificată amintită, deoarece am găsit pe o arie mult mai largă materiale arheologice – ceramică, zece monede romane, denari în special, dar şi monede de bronz, fibule şi un depozit de unelte aparţinând unui fierar, pe care trebuie să le cercetăm mai bine, dar pot fi puse în legătură cu turnul roman de apărare”, a spus Daniel Cioată.

Printre uneltele din fier descoperite se regăsesc doi cleşti de fierar, două nicovale de forme diferite, un dorn şi un toporaş.

Arheologii mureşeni susţin că pe lângă turnul de observaţie de la Vătava există certitudini şi în cazul celui semnalat la Ibăneşti, restul turnurilor de pe limes fiind, deocamdată, supoziţii.

Şeful Secţiei de Arheologie a Muzeului Judeţean Mureş, Nicoleta Man, a precizat că proiectul ‘Traseul limesului roman pe teritoriul judeţului Mureş’ este iniţiat şi derulat de muzeografi mureşeni, întrucât pe raza judeţului exista un vast sistem defensiv, fiind situat pe graniţa de est a provinciei Dacia şi implicit a Imperiului Roman.

Prin proiect se încearcă evidenţierea pe teren a acestor obiective, în special a turnurilor de control şi de observaţie, a sectoarelor de drum roman, a vicusurilor (aşezări rurale romane – n.r.), întrucât poziţia castrelor de la Brâncoveneşti, Călugăreni şi Sărăţeni este cunoscută.

Până acum au fost realizate fotografii aeriene, s-au folosit metode moderne de identificare a unor asemenea puncte, prospecţii geomagnetice şi s-au efectuat săpături arheologice.

La realizarea acestui proiect contribuie cercetători din România, Germania şi Ungaria, iar coordonatorul acestuia este arheologul mureşean Szilamer Panczel.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Cât costă o Dacia 1300 utilizată de miliția din perioada comunistă. Un astfel de model a fost scos la vânzare, iar prețul e unui complet neașteptat.
Victorie pentru Călin Georgescu! Judecătorul a luat decizia. Scapă de...
Playtech.ro
Cum eşti păcălit când iei vacanţă all-inclusive? Hotelierii ies mereu în câştig
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Cutremur după alegeri. Demisie în bloc, haos pe scena politică
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit unul dintre cei mai mari actori. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Prima reacție a lui Putin după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
MediaFlux
Taxa obligatorie pentru toți șoferii din România! Trebuie achitată în mai puțin de 24 de ore altfel primești amendă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
România, campioană la muncă în weekend. Câți români nu au liber sâmbăta și duminica