Descoperire epocală a oamenilor de ştiinţă! Creatură readusă la viaţă după 24.000 de ani. Animalul este capabil să se reproducă şi să se hrănească

Un microorganism care a vieţuit în urmă cu aproximativ 24.000 de ani a fost readus la viaţă de oamenii de ştiinţă ruşi. Mai mult decât atât, după revenirea la viaţă creatura a fost capabilă să se şi reproducă.

06 dec. 2021, 14:54
Descoperire epocală a oamenilor de ştiinţă! Creatură readusă la viaţă după 24.000 de ani. Animalul este capabil să se reproducă şi să se hrănească
Sursa FOTO: USA Today

Cercetătorii ruşi au reuşit performanţa de a readuce la viaţă un animal microscopic care a fost înghețat timp de 24.000 de ani. Microorganismul şi-a petrecut tot acest timp în subteran, în permafrostul siberian.

Este vorba, mai exact, despre o nevertebrată microscopică cunoscută sub numele de rotifer. Această specie a trăit în apele din întreaga lume. Oamenii de ştiinţă au rămas uimiţi de capacitatea lor de a supraviețui condiţiilor de îngheţ şi deshidratării.

Rotiferul nu doar că a înviat odată cu dezgheţarea, dar s-a şi reprodus, acesta fiind un indiciu al faptului că aceste microorganisme deţin un mecanism prin care pot evita daunele celulare produse în timpul procesului de îngheț.

creatură readusă la viaţă după 24.000 de ani

În timpul îngheţului, aceste creaturi intră într-o stare de criptobioză, în timpul căreia funcţiile biologice iau pauză.

Creatură readusă la viaţă după 24.000 de ani, capabilă să se reproducă şi să se hrănească

Probele animalului au fost preluate din sol înghețat extras din permafrost din nord-estul Siberiei. La laborator, microorganismele s-au dezgheţat şi s-au reprodus asexual printr-un proces numit partenogeneză. Mai mult decât atât, au putut să se hrănească.

Citeste si Fenomen straniu descoperit de cercetători. Un mineral care nu ar fi trebuit să existe la suprafaţa planetei noastre, găsit de oamenii de ştiinţă!

Raportul nostru este cea mai bună dovadă de astăzi că animalele multicelulare ar putea rezista zeci de mii de ani în criptobioză. Cu cât organismul este mai complex, cu atât este mai dificil să îl păstrezi viu înghețat și, pentru mamifere, în prezent nu este posibil. Cu toate acestea, trecerea de la un organism unicelular la un organism cu intestin și creier, deși microscopică, este un mare pas înainte”, a declarat Stas Malavin, cercetător la Laboratorul de Criologie a Solului de la Centrul Științific Pushchino pentru Biologie Cercetări în Rusia, conform USA Today.

Studiul, publicat în Current Biology, reliefează faptul că animalele ar putea rezista la formarea cristalelor de gheață din timpul înghețării lente. Acest lucru sugerează faptul că microroganismele ar avea un mecanism care protejează toate părțile corpului de temperaturi extreme scăzute.

Alături de rotifere, şi nematodele, un tip de viermi, au capacitatea de a supravieţui zeci de mii de ani la temperaturi foarte scăzute. În 2018, aceşti viermi au fost aduşi la viaţă după mai bine de 30.000 de ani.

Citeste si O boală misterioasă face ravagii în SUA. Oamenii de ştiinţă sunt bulversaţi: „Problema este că nu am depistat agentul patogen”