Descoperire epocală a oamenilor de ştiinţă! Creatură readusă la viaţă după 24.000 de ani. Animalul este capabil să se reproducă şi să se hrănească

Un microorganism care a vieţuit în urmă cu aproximativ 24.000 de ani a fost readus la viaţă de oamenii de ştiinţă ruşi. Mai mult decât atât, după revenirea la viaţă creatura a fost capabilă să se şi reproducă.
Oana Anghel
06 dec. 2021, 14:54
Descoperire epocală a oamenilor de ştiinţă! Creatură readusă la viaţă după 24.000 de ani. Animalul este capabil să se reproducă şi să se hrănească
Sursa FOTO: USA Today

Cercetătorii ruşi au reuşit performanţa de a readuce la viaţă un animal microscopic care a fost înghețat timp de 24.000 de ani. Microorganismul şi-a petrecut tot acest timp în subteran, în permafrostul siberian.

Este vorba, mai exact, despre o nevertebrată microscopică cunoscută sub numele de rotifer. Această specie a trăit în apele din întreaga lume. Oamenii de ştiinţă au rămas uimiţi de capacitatea lor de a supraviețui condiţiilor de îngheţ şi deshidratării.

Rotiferul nu doar că a înviat odată cu dezgheţarea, dar s-a şi reprodus, acesta fiind un indiciu al faptului că aceste microorganisme deţin un mecanism prin care pot evita daunele celulare produse în timpul procesului de îngheț.

creatură readusă la viaţă după 24.000 de ani

În timpul îngheţului, aceste creaturi intră într-o stare de criptobioză, în timpul căreia funcţiile biologice iau pauză.

Creatură readusă la viaţă după 24.000 de ani, capabilă să se reproducă şi să se hrănească

Probele animalului au fost preluate din sol înghețat extras din permafrost din nord-estul Siberiei. La laborator, microorganismele s-au dezgheţat şi s-au reprodus asexual printr-un proces numit partenogeneză. Mai mult decât atât, au putut să se hrănească.

Citeste si Fenomen straniu descoperit de cercetători. Un mineral care nu ar fi trebuit să existe la suprafaţa planetei noastre, găsit de oamenii de ştiinţă!

Raportul nostru este cea mai bună dovadă de astăzi că animalele multicelulare ar putea rezista zeci de mii de ani în criptobioză. Cu cât organismul este mai complex, cu atât este mai dificil să îl păstrezi viu înghețat și, pentru mamifere, în prezent nu este posibil. Cu toate acestea, trecerea de la un organism unicelular la un organism cu intestin și creier, deși microscopică, este un mare pas înainte”, a declarat Stas Malavin, cercetător la Laboratorul de Criologie a Solului de la Centrul Științific Pushchino pentru Biologie Cercetări în Rusia, conform USA Today.

Studiul, publicat în Current Biology, reliefează faptul că animalele ar putea rezista la formarea cristalelor de gheață din timpul înghețării lente. Acest lucru sugerează faptul că microroganismele ar avea un mecanism care protejează toate părțile corpului de temperaturi extreme scăzute.

Alături de rotifere, şi nematodele, un tip de viermi, au capacitatea de a supravieţui zeci de mii de ani la temperaturi foarte scăzute. În 2018, aceşti viermi au fost aduşi la viaţă după mai bine de 30.000 de ani.

Citeste si O boală misterioasă face ravagii în SUA. Oamenii de ştiinţă sunt bulversaţi: „Problema este că nu am depistat agentul patogen”

DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Legislația secretă a României! Mii de hotărâri de guvern care nu au fost niciodată făcute publice. Dezvăluiri exclusive
Capital.ro
Călin Georgescu cutremură România. Anunțul care pune țara pe jar: Foarte curând, va părăsi România
Playtech.ro
Stațiunea istorică din 1886 a redevenit Perla turismului românesc. Este celebră pentru apele sale cu proprietăți miraculoase de peste 500 de ani
DailyBusiness
Dragoş Anastasiu, vicepremier: ”O să fie o ordonanţă Trenuleţ”. Guvernul pregătește majorarea TVA la 21%, iar cel la alimente la 11%. Pensiile peste 3.000 lei scad, cresc impozitele locale și prețul carburanților
Adevarul
Patru măsuri imbatabile de luptă cu evaziunea: „în primul rând, trebuie eliminate ingerințele politice. N-am auzit despre asta în CSAT”
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Calcularea vechimii în muncă. Schimbările aduse de noul Ordin al Casei de Pensii
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Un bărbat din Suceava a murit ars de viu în propria casă, după un incendiu devastator
Cancan.ro
De ce a murit Mihai Leu, de fapt? Ce scrie pe certificatul său de deces
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
Cutremur în cazul Elena Udrea. Se prăbușește totul. Decizia cruntă a DNA
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Vestea zilei despre Ion Iliescu! Spitalul ”Agrippa Ionescu” a recunoscut: Necesită suport respirator
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noua față a înșelăciunii: cum sunt măcelăriți micii antreprenori de AI-ul escrocilor