Descoperire epocală a oamenilor de ştiinţă: ziua pe Pământ va ajunge să aibă 25 de ore

Zilele pe Pământ devin treptat mai lungi, pe măsură ce Luna se îndepărtează de planeta noastră, conform unei cercetări recente. Oamenii de știință au descoperit că, pe măsură ce Luna se distanțează, influența gravitațională a acesteia asupra Pământului scade, ceea ce încetinește rotația planetei și face ca zilele să devină mai lungi.
Mircea Filipescu
20 aug. 2024, 17:10
Descoperire epocală a oamenilor de ştiinţă: ziua pe Pământ va ajunge să aibă 25 de ore

Aceștia au estimat că zilele pe Pământ ar putea ajunge în cele din urmă la 25 de ore, dar au subliniat că acest proces ar dura aproximativ 200 de milioane de ani.

„Pe măsură ce Luna se îndepărtează, Pământul este ca un patinator artistic care se învârte, care încetinește în timp ce își întinde brațele”, a explicat savantul american Stephen Meyers, profesor la Universitatea din Wisconsin-Madison, citat de Daily Mail.

În viitor, Luna va atinge o distanță stabilă și va rămâne vizibilă doar dintr-o parte a Pământului. Pentru acest studiu, Meyers și un coleg au reconstruit istoria îndelungată a relației dintre Pământ și Lună.

Zilele Pământului erau mai scurte acum miliarde de ani

Studiul a arătat că, în urmă cu 1,4 miliarde de ani, o zi pe Pământ dura doar aproximativ 18 ore. Cercetătorii au folosit o metodă statistică ce combină teoria astronomică cu observațiile geologice pentru a explora trecutul geologic al planetei noastre.

Aceasta le-a permis să refacă o istorie îndelungată a sistemului solar. Zilele Pământului erau mult mai scurte acum miliarde de ani, în principal pentru că Luna era mult mai aproape de planetă.

Această apropiere a făcut ca rotația Pământului să fie mai rapidă decât este astăzi, au concluzionat cercetătorii. Totuși, pe parcursul istoriei, Luna s-a îndepărtat treptat, într-un proces cunoscut sub numele de „recesiune lunară”.

Cunoștințele noastre despre acest proces provin de la misiunile Apollo, unde astronauții au plasat reflectoare pe Lună, permițând astfel oamenilor de știință să măsoare cu precizie viteza cu care Luna se retrage folosind lasere trimise de pe Pământ.

Pe măsură ce Luna se îndepărtează treptat în spațiu, aceasta încetinește rotația Pământului. Acest fenomen este legat de influența Lunii asupra mareelor oceanice. În timp ce Pământul se rotește, gravitația Lunii atrage oceanele, generând maree.

Gravitația Lunii determină apa oceanelor să se „umfle” în direcția ei, oriunde s-ar afla aceasta deasupra Pământului. În același timp, inerția încearcă să mențină apa pe loc. Dar gravitația Lunii este mai puternică, așa că apa se mișcă spre Lună.

Pe partea opusă a Pământului, atracția gravitațională a Lunii este mai slabă, deoarece se află la o distanță mai mare. Aici, inerția depășește gravitația Lunii, iar apa încearcă să se deplaseze în linie dreaptă, îndepărtându-se de Lună.

Toate aceste procese duc la creșterea treptată a lungimii zilelor pe Pământ. Deși aceste modificări sunt foarte mici și nu le vom observa în viața de zi cu zi, ele se vor cumula în milioane de ani, adăugând în cele din urmă o oră la ciclul diurn al Pământului, conform experților.

Citeşte şi: Patru metode rapide prin care poți scăpa de gheața din congelator. Ai nevoie de obiecte pe care sigur le ai deja în casă

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Inimaginabil! Un elev din Vaslui luase BAC-ul cu 6,7 dar a făcut contestație. Rezultatul final e fără precedent
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
Playtech.ro
Moneda românească din 2025 care a devenit piesă de colecție. De ce e atât de căutată și ce detalii i-au crescut valoarea, potrivit BNR
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Gustul pierdut al roșiilor românești. Otrava care le-a furat aroma
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Ordin de la UE. Interzis pentru șoferii care au făcut școala pe automată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Aproape o sută de mii de români și-au primit deja banii de pensii! Peste 900.000 de oameni cotizează în continuare
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african