Descoperire în Egipt: Două statui antice, găsite de arheologi într-un templu din Luxor FOTO

Experţii francezi au descoperit două statui într-un templu dedicat zeului războiului, Montu, de pe vremea Noului Regat (1539-1075 î.Hr.), în zona arheologică Luxor, a informat marţi Ministerul egiptean al Antichităţilor.

12 nov. 2013, 16:47
Descoperire în Egipt: Două statui antice, găsite de arheologi într-un templu din Luxor FOTO

Săpăturile care au scos la lumină aceste statui au fost efectuate de arheologi ai Institutului Francez de Arheologie Orientală în curtea unui templu din localitatea Arment.

Una dintre cele două statui reprezintă un preot de rang înalt, iar cealaltă îl reprezintă pe unul dintre scribii templului, a explicat ministrul egiptean al antichităţilor, Mohamed Ibrahim.

Prima, sculptată în diorit, măsoară 69 de centimetri înălţime şi 48 lăţime şi îl reprezintă pe preot în genunchi şi cu veşmite preoţeşti.

Şeful departamentului de egiptologie, Mohamed Abdel Maqsud, a semnalat că preotul stă lângă o masă pentru ofrande care are două capete de şoim, ce îl reprezintă pe Montu, şi are gravate texte religioase scrise cu hieroglife.

Cea de-a doua piesă, din calcar, are dimensiuni ceva mai mari şi îl reprezintă pe unul dintre marii scribi ai templului susţinând un sarcofag şi o statuie a lui Montu.

Arheologii de la Institutul Francez de Arheologie Orientală lucrează în zonă în colaborare cu Universitatea Montpellier şi un centru franco-egiptean dedicat studierii templelor din Luxor.