Descoperire incredibilă în spațiul interstelar

Un grup de cercetători de la California Institute of Technology (Caltech) a detectat în spațiul interstelar o moleculă organică esențială vieții, considerată cea mai complexă descoperită până acum în afara sistemului nostru solar, potrivit unui studiu publicat în revista Science, citat miercuri de EFE și AFP.

15 iun. 2016, 20:38
Descoperire incredibilă în spațiul interstelar

Descoperirea constituie un pas înainte pentru înțelegerea unuia dintre cele mai mari mistere privind originea vieții. Chiralitatea este proprietatea unor molecule de a admite aranjări diferite ale elementelor structurale. Două molecule chirale sunt două molecule care au aceeași compoziție chimică, dar sunt aranjate ”în oglindă”, astfel că nu pot fi suprapuse.

Cercetătorii au folosit un telescop interstelar extrem de sensibil la vibrațiile moleculelor.

„Este prima moleculă detectată în spațiu care are proprietatea de chiralitate, ceea ce constituie un pas înainte în înțelegerea modului cum se creează moleculele în spațiu și efectele pe care le au pentru originea vieții”, a declarat Brandan Carroll, unul din autorii studiului.

Potrivit Agerpres, molecula a fost descoperită într-un nor de praf cosmic și gaz în apropiere de centrul Căii Lactee, în galaxia noastră, unde au fost descoperite până acum peste 180 de molecule. Molecule chirale au fost deja observate în structura unor meteoriți sau comete din sistemul nostru solar, potrivit cercetătorilor. Cercetătorii speră ca această descoperire să facă lumină asupra acestor nori interstelari care conțin ingredientele de bază ale formării sistemului nostru solar.

„Este vorba de prima moleculă detectată în spațiu cu proprietăți de chiralitate, ceea ce ne permite să avansăm în înțelegerea formării acestor molecule prebiotice în univers și rolul pe care l-ar putea avea ca precursoare a vieții”, a declarat la rândul său Brett McGuire, chimist la National Radio Astronomy Observatory (NRAO) din Charlottesville (Virginia) un alt coautor al studiului.

Molecula chirală detectată este formată din oxid de propilenă (CH3CHOCH2). Deși oxidul de propilenă nu este utilizat de ființele vii, prezența sa este un semnal că ar putea exista și alte molecule chirale în spațiul interstelar.

Unii astronomi cred că „ingredientele vieții’ se formează în norii interstelari de plasmă, gaze și praf cosmic și că asteroizii și cometele formate în acești nori ar putea transporta aceste substanțe pe distanțe uriașe în cosmos și, intrând în coliziune cu diferite planete, ar putea depozita pe ele asemenea molecule.