Descoperire macabră într-un apartament din Oradea. O femeie a fost găsită moartă, iar o alta în stare de inconştienţă

28 09. 2022, 10:24

Descoperire macabră într-un apartament din Oradea. O femeie în vârstă de 88 de ani a fost găsită fără suflare în apartamentul în care locuia împreună cu o altă femeie în vârstă de 79 de ani. Cea din urmă a fost găsită în stare de inconştienţă.

Descoperire macabră într-un apartament din Oradea. Femeie găsită moartă în casă

Citeşte şi Tragedie în Caraș-Severin. Un băiat de 19 ani a murit după ce s-a răsturnat cu maşina într-un pârâu

Autorităţile au fost alertate, marţi după-amiază, de o persoană care spune că din apartamentul în care locuiau cele două femei se simţea un miros puternic de gaze.

Imediat, la faţa locului s-a intervenit cu un echipaj de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea și trei echipaje de pompieri militari din cadrul Detașamentului 2 Oradea, cu o ambulanță SMURD de tip B2, o autospecială de primă cercetare și evaluare chimică, biologică, radiologică și nucleară (CBRN) și o autospecială de lucru cu apă și spumă.

„Echipajele SMURD au acordat îngrijirile care se impuneau septuagenarei aflate în stare de inconștiență, transportând-o ulterior la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Oradea. Din nefericire, cealaltă victimă, în vârstă de 88 de ani, nu a mai putut fi salvată, medicul declarând decesul acesteia”, informează ISU, potrivit ebihoreanul.ro. 

În urma verificărilor făcute de pompieri, au fost detectate valori ridicate de monoxid de carbon, precum și prezența gazului (de butelie) în apartament (acesta din urmă în concentrație redusă, întrucât apelantul, după pătrunderea în locuință, a deschis ferestrele și a închis butelia).

„De asemenea, echipajele de pompieri au detectat prezența gazului și în casa scării și au procedat la ventilarea acesteia. Totodată, au fost verificate apartamentele situate la etajul superior și la cel inferior”, mai arată ISU.

Recomandările pompierilor pentru a evita astfel de tragedii

– Nu lăsaţi aragazul în funcțiune nesupravegheat;

– După ce aţi terminat de gătit, asiguraţi-vă că aţi oprit din funcţionare cuptorul şi aragazul;

– Înainte de aprinderea focului, verificați dacă robinetul buteliei şi robinetele aparatului de utilizare sunt închise;

– În cazul în care se simte mirosul caracteristic al gazului în încăpere, procedați de urgenţă la închiderea robinetului buteliei şi al aparatului de utilizare şi la deschiderea uşilor şi ferestrelor pentru aerisirea încăperii timp de 30 minute. Totodată, nu se vor aprinde chibrituri, brichete, nu se vor manevra întrerupătoarele electrice, sonerii, telefoane, nu se va fuma şi nu se vor aduce/utiliza surse de foc decât după aerisirea încăperii;

– La aprinderea focului la aragaz sau sobă alimentate cu gaze naturale, după deschiderea robinetului buteliei, utilizați principiul “gaz pe flacără” (întotdeauna aprindeți întâi chibritul și apoi manevrați robinetul de alimentare cu gaz). Recomandăm utilizarea aprinzătorului electric;

– Umpleți buteliile doar cu combustibilul pentru care au fost proiectate şi numai în centre autorizate în acest sens.

Citeşte şi Adolescentă de 16 ani, găsită moartă în casă. Tatăl său a fost cel care a găsit-o fără suflare

Măsuri de prevenire a intoxicaţiilor cu monoxid de carbon

– Încăperile trebuie aerisite frecvent;

– Totodată, se impune supravegherea aparatelor care funcţionează cu flacără deschisă (aragaz, cuptor sau generatoare portabile cu gaz), fiind interzisă utilizarea acestora ca surse de încălzire.

– Sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate, întreţinute şi verificate periodic, de către persoane autorizate în acest sens;

– Coşurile, burlanele, ţevile de evacuare a fumului şi gazelor arse trebuie să fie verificate, curăţate şi reparate (dacă este cazul) periodic, de către o persoană specializată, pentru a vă asigura că au tiraj corespunzător;

– Nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;

– Nu adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins.