Descoperire majoră în medicină. A fost identificată substanța responsabilă pentru apariția cancerului la sân

Cercetătorii au identificat în urma unor noi studii, substanțele care ar fi responsabile pentru creșterea riscului de a dezvolta cancer mamar. "Otrăvurile" se găsesc în produse utilizate zilnic de majoritatea oamenilor.

13 oct. 2021, 21:06
Descoperire majoră în medicină. A fost identificată substanța responsabilă pentru apariția cancerului la sân

Cercetătorii au confirmat, prin două noi studii, efectele toxice ale sărurilor de aluminiu prezente în deodorante şi potenţialul lor cancerigen asupra celulelor mamare.

Studiile au fost realizate de un grup de cercetători de la Fondation des Grangettes şi de la Centre d’Onco-Hématologie, în colaborare cu Universitatea din Oxford şi conduse de oamenii de ştiinţă elveţieni André-Pascal Sappino şi Stefano Mandriota.

Aceștia au făcut o serie de teste pe celule de hamster şi au demonstrat că celulele mamiferelor, inclusiv cele din glanda mamară (situată în sânii femeilor), atunci când sunt expuse in vitro la săruri de aluminiu, „au încorporat rapid acest metal”, potrivit Euronews, citat de Mediafax.

Studiile au arătat că, la 24 de ore de la expunere, în aceste celule a apărut o instabilitate genomică sub forma unei alterări a structurii şi a numărului de cromozomi. Acest lucru este cunoscut ca apărând în timpul transformărilor maligne cauzate de agenţi cancerigeni dovediţi şi, prin urmare, „confirmă potenţialul cancerigen” al aluminiului asupra celulelor mamare.

Până la sfârşitul anului 2020, au fost depistate 7,8 milioane de femei care trăiesc cu un diagnostic de cancer la sân pus în ultimii cinci ani, ceea ce îl face cel mai răspândit cancer din lume, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează Antena3.