Descoperire neaşteptată: Astronomii au găsit un asteroid bogat în apă

O echipă de astronomi a descoperit rămăşiţele unui asteroid bogat în apă pe orbita unei stele aflate în ultimele stadii ale vieţii, la aproximativ 170 de ani lumină de Pământ.

14 oct. 2013, 20:29
Descoperire neaşteptată: Astronomii au găsit un asteroid bogat în apă

Descoperirea apei într-un asteroid de dimensiuni mari poate însemna că există apă şi condiţii pentru apariţia vieţii pe planetele din sistemul GD 61„, susţine Jay Farihi, coordonatorul unui studiu despre această descoperire, potrivit Agerpres.

„Astfel de asteroizi cu un conţinut ridicat de apă şi planetele telurice pe care ar putea să le compună ar putea fi, de fapt, nişte lucruri comune – într-un sistem nu pot să apară nişte asteroizi atât de mari şi să nu se nască şi planet”‘, a mai adăugat el, potrivit Agerpres.

GD 61 este o stea pitică albă care a intrat în acest stadiu în urmă cu aproximativ 200 de milioane de ani. Astronomii au analizat observaţiile acestei stele şi ale bucăţilor de asteroid care se prăbuşesc pe ea cu ajutorul unui instrument de pe Telescopul Spaţial Hubble. Conform calculelor, corpul din care provine acest asteroid avea în componenţă aproximativ 26% – concentraţie similară cu cea a planetoidului Ceres din sistemul nostru solar.