Descoperire neaşteptată: O planetă gigantică, observată în timp ce era înghiţită de o gaură neagră

Savanţii elveţieni de la Centrul de date din Geneva pentru misiunea INTEGRAL au remarcat un semnal luminos care provenea dintr-o gaură neagră cu o masă de 300.000 de ori mai mare decât cea a Soarelui, localizată în centrul galaxiei NGC 4845, aflată în stare latentă de peste 30 de ani.

02 apr. 2013, 14:15
Descoperire neaşteptată: O planetă gigantică, observată în timp ce era înghiţită de o gaură neagră

Astrofizicienii de la Universitatea din Geneva (UNIGE) au descoperit o „super-Jupiter” în timp ce această planetă de mari dimensiuni era înghiţită de o gaură neagră, într-o galaxie aflată la 47 milioane ani-lumină de galaxia noastră, informează AFP, citată de Mediafax.

Descoperirea a fost realizată graţie satelitului european INTEGRAL, care este folosit şi de NASA şi de Agenţia spaţială rusă. Plasat pe orbită în 2002, acest satelit astronomic de patru tone studiază razele gamma.

Această descoperire este total neaşteptată, întrucât provine dintr-o galaxie care este liniştită de cel puţin 30 de ani”, a dezvăluit Marek Nikojuk, de la Universitatea Bialystok din Polonia, principalul autor al articolului ce descrie acest studiu, publicat în revista Astronomy and Astrophysics.

Acea gaură neagră a fost descoperită în momentul în care înghiţea o planetă cu o masă de 15 ori mai mare decât cea a planetei Jupiter. Potrivit astrofizicienilor, gaura neagră a avut nevoie de trei luni pentru a deturna această „super-Jupiter” de pe orbita ei şi să înghită 10% din masa ei totală, în timp ce restul planetei a rămas pe orbită.

Şi găurile negre pot fi fotografiate GALERIE