Descoperire neobişnuită: o gaură uriaşă se formează în atmosfera planetei Marte la fiecare doi ani. Care este rolul acesteia

O gaură uriaşă se formează în atmosfera marţiană la fiecare doi ani, absorbind în spaţiu majoritatea resurselor - limitate - de apă ale "Planetei Roşii", iar restul vaporilor de apă ajung în cele din urmă la polii acestui corp ceresc, informează livescience.com.
Alina Costache
16 mai 2019, 14:16
Descoperire neobişnuită: o gaură uriaşă se formează în atmosfera planetei Marte la fiecare doi ani. Care este rolul acesteia

Aceasta este explicaţia avansată de cercetătorii unei echipe ruso-germane, care au studiat comportamentul straniu al apei de pe Marte. Oamenii de ştiinţă de pe Terra au constatat că există vapori de apă în atmosfera înaltă a lui Marte şi că apa migrează apoi spre polii planetei. Dar, până la acest studiu, nu a existat o explicaţie suficient de bună pentru a descrie modul în care funcţionează circuitul apei pe Marte sau motivul pentru care această planetă, în trecut umedă, este în prezent deosebit de uscată.

Prezenţa vaporilor de apă la altitudini înalte deasupra lui Marte ridică multe întrebări, deoarece „Planeta Roşie” are un strat mijlociu la nivelul atmosferei sale, care ar fi trebuit să închidă pentru totdeauna ciclul apei.

„Stratul mijlociu al atmosferei marţiene este prea rece pentru a susţine vaporii de apă”, au scris autorii acestui studiu, publicat luna trecută în Geophysical Research Letters.

Aşadar, cum reuşeşte apa să treacă dincolo de bariera acelui strat mijlociu?

Răspunsul, potrivit unor simulări computerizate, ar avea legătură cu două procese atmosferice unice, specifice „Planetei Roşii”.

Pe Terra, vara din emisfera nordică şi vara din emisfera sudică sunt destul de asemănătoare. Însă nu este cazul pe Marte: întrucât orbita acestei planete este mult mai excentrică în raport cu cea a Pământului, Marte ajunge mai aproape de Soare în timpul verii sale australe (care are loc la fiecare doi ani tereştri). Aşadar, verile din emisfera sudică marţiană sunt mult mai calde decât verile din emisfera nordică a acestei planete.

Atunci când se întâmplă acest lucru, potrivit simulărilor realizate de autorii acestui studiu, se deschide un fel de „fereastră” în stratul mijlociu al atmosferei de pe Marte, la o altitudine cuprinsă între 60 şi 90 de kilometri, ce permite vaporilor de apă să treacă de stratul mijlociu şi „să evadeze” în stratul atmosferic superior. În celelalte anotimpuri, absenţa luminii solare închide aproape complet circuitul apei de pe Marte.

Marte este diferită de Terra şi prin prisma faptului că „Planeta Roşie” este frecvent acoperită de uriaşe furtuni de praf. Aceste furtuni răcesc suprafaţa planetei prin blocarea luminii. Însă lumina care nu ajunge la suprafaţa marţiană rămâne în schimb blocată în atmosferă, încălzind-o şi creând condiţii mai bune pentru deplasarea vaporilor de apă. În condiţiile unei furtuni de praf globale, precum aceea care a acoperit Marte în 2017, mici particule de gheaţă se formează în jurul particulelor de praf. Acele particule îngheţate sunt uşoare şi plutesc spre stratul superior al atmosferei mult mai facil decât apa aflată în alte forme de agregare. Aşadar, pe durata acestor perioade, o cantitate mai mare de apă ajunge în atmosfera înaltă a planetei.

Furtunile de praf pot să deplaseze mai multă apă în atmosfera înaltă în comparaţie cu apa absorbită în atmosferă pe durata verilor australe, au demonstrat autorii studiului.

După ce vaporii de apă trec de acea barieră intermediară, se întâmplă două lucruri: o parte din apă migrează spre nord şi spre sud, spre polii planetei, unde se solidifică şi se depune. Însă radiaţia ultravioletă din stratul atmosferic superior poate şi să rupă legăturile dintre atomii de oxigen şi de hidrogen prezenţi în moleculele de apă, ajutând hidrogenul „să evadeze” în spaţiu, iar oxigenul este lăsat în urmă.

Acest proces ar putea reprezenta o explicaţie parţială a modului în care Marte, o planetă pe care apa exista din abundenţă în trecut, a ajuns să fie atât de uscată în prezent.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Anca Dimancea anunță zodiacul chinezesc până pe 27 mai, luna de Șarpe. Zodia care are Steaua Norocului Divin
Capital.ro
Dezvăluirea care zguduie România toată. Florin Călinescu a spus adevărul: Pe ruși și pe americani...
Playtech.ro
Ce se întâmpla în spatele lui Vladimir Putin în timpul discursului din Piața Roșie. Marea paradă, umbrită de frica rușilor FOTO
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
O româncă din Germania spune că i-a fost anulată cererea de credit din cauza instabilității politice din România
wowbiz.ro
Soția lui Dan Alexa, prinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă!
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Înșelătoria din supermarket care te lasă fără bani. Toți clienții sunt în pericol
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
ZODIA care își va găsi sufletul-pereche în luna mai 2025. Mihai Voropchievici: 'Fii deschis iubirii!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Proprietarii de teren din România sunt blocați. Legea îți interzice, chiar dacă ai cumpărat legal terenul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Documentul important trimis românilor odată cu factura la energie. Românii trebuie să fie atenți la toate informațiile
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia