Până de curând, oamenii de știință credeau că doar specia umană poate transmite un număr aproape infinit de subiecte prin limbaj și că doar oamenii pot combina unități semnificative – precum cuvintele – în structuri mai mari, cu sensuri noi, obținute prin ordonarea acestora. Cu toate acestea, cercetarea recentă demonstrează că bonobo folosește aceeași capacitate de combinare semantică într-un mod similar cu cel al oamenilor.
Ceea ce face această descoperire și mai impresionantă este faptul că oamenii de știință au reușit să decodifice, pentru prima dată, un adevărat „dicționar” al vocalizelor emise de bonobo. Fiecare sunet identificat avea un înțeles distinct și un scop specific. Unele exprimau ordine directe – precum „Fugi!” – în timp ce altele anticipau o acțiune viitoare – „Mă voi mișca”. Alte vocalize reflectau starea internă a animalului, de exemplu „Mi-e teamă”, sau descriau evenimente externe, cum ar fi „E un prădător în jur”.
Pentru a determina aceste semnificații, cercetătorii au monitorizat cu atenție comportamentul bonobo în habitatul lor natural. Aceștia au înregistrat evenimentele care aveau loc în apropierea animalului (precum prezența unui alt bonobo sau a unui prădător), modul în care se comporta acesta în momentul emiterii sunetelor, dar și ce acțiuni se desfășurau în următoarele două minute după vocalizare. Astfel, s-a putut stabili o relație între apeluri și reacții, ceea ce a permis construirea unei baze de date coerente a înțelesurilor vocale.
Cercetarea a scos la iveală și faptul că bonobo nu doar că înțelege aceste unități de semnificație, dar le și combină în moduri complexe. „În limbajul uman, abilitatea poate să fie simplă, unde fiecare unitate contribuie independent la înțelesul total, dar și complexă. În al doilea caz, unitățile interacționează unele cu celelalte și se modifică.” În cazul bonobo, trei dintre vocalizele studiate s-au dovedit a fi combinații de acest al doilea tip – complexe –, ceea ce indică un grad de sofisticare comunicativă mult peste ceea ce se credea posibil la animale.
În trecut, unele păsări și primate au demonstrat capacitatea de a utiliza forme simple de combinare semantică, însă ceea ce diferențiază bonobo este abilitatea sa de a folosi și structuri complexe, ceea ce îl apropie considerabil de modul în care funcționează limbajul uman.
Această descoperire deschide perspective noi în înțelegerea evoluției limbajului și a minții animale. Departe de a fi simple creaturi care reacționează la stimuli, bonobo dovedesc că posedă o formă de inteligență comunicativă complexă, ceea ce ar putea rescrie parțial teoriile despre unicitatea limbajului uman.