Descoperire REVOLUŢIONARĂ: Piele artificială, la fel de sensibilă ca cea UMANĂ

Cercetătorii spun că au dezvoltat o matrice experimentală prin care presiunea se poate simţi la fel ca atunci când este folosit vârful degetului. Rezultatele descoperirii ar putea duce la dezvoltarea unor roboți şi proteze mai bune.

30 apr. 2013, 15:51
Descoperire REVOLUŢIONARĂ: Piele artificială, la fel de sensibilă ca cea UMANĂ

Folosind ceea ce ei numesc „agitație mecanică”, cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Georgia spun că au dezvoltat o „piele artificială” care poate simţi atingerea cu același nivel de sensibilitate ca varful degetului uman.

Matricea transparentă și flexibilă foloseşte aproximativ 8.000 de taxeli, care sunt tranzistori sensibili la atingere, ce pot genera semnale piezoelectrice independente – ceea ce înseamnă că emit energie electrică atunci când sunt agitaţi mecanic, potrivit CNET. Fiecare dintre aceşti mii de tranzistori cuprind un pachet de circa 1.500 de nanofire de oxid de zinc, care se conectează la electrozi prin intermediul unui strat subțire de aur, care să permită matricei să identifice modificari ale tensiunii mici de 10 kilopascali – adică ceea ce şi pielea umană poate detecta.

„Orice mișcare mecanică, ca mişcarea mâinilor sau degetelor unui robot, ar putea fi traduse în semnale de control,” a declarat autorul studiului, Zhong Lin Wang, de la Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Materialelor Georgia Tech, într-un comunicat de presă. „Acest lucru ar putea face pielea artificială inteligentă și asemănătoare pielii umane. Aceasta ar permite pielii artificiale să simtă activitate la suprafață”, a mai precizat acesta.