Descoperire şocantă a oamenilor de ştiinţă: plumbul din benzină persistă în aer peste 20 de ani

Oamenii de ştiinţă britanici au făcut o descoperire şocantă: deşi, în Londra, plumbul din benzină a fost interzis în 1999, acesta a persistat în aer până în zilele noastre.

23 iun. 2021, 16:03
Descoperire şocantă a oamenilor de ştiinţă: plumbul din benzină persistă în aer peste 20 de ani
Foto dreapta: particule de aer îmbogăţite cu plumb. FOTO: IMPERIAL COLLEGE LONDON

Plumbul din benzină a fost eliminat treptat în capitala Regatului Unit, iar nivelurile din atmosferă au scăzut semnificativ. Cu toate astea, cercetările efectuate de oamenii de ştiinţă de la Imperial College London au demonstrat faptul că particulele din aer sunt încă foarte îmbogățite cu plumb, potrivit BBC. Studiul a relevat faptul că până la 40% din plumbul din atmosferă provine de la benzina cu plumb.

Aceasta este o dovadă a persistenței pe termen lung a contaminanților introduși de activitățile umane în mediu.

Citeste si Cum arată creierul persoanelor care au murit de COVID-19. Descoperirea uluitoare făcută de oamenii de ştiinţă

Plumbul din benzină persistă în aer peste 20 de ani

Autorul principal al studiului, Dr. Eleonore Resongles, spune că „plumbul derivat din benzină, depus în urmă cu zeci de ani, rămâne un poluant important în Londra. În ciuda interzicerii benzinei cu plumb, plumbul ars de-a lungul timpului este încă prezent în aerul Londrei 20 de ani mai târziu”, spune Resongles.

Vestea că poluanții istorici sunt încă în atmosferă va veni cu siguranță ca un șoc pentru mulți londonezi.

Calitatea aerului a crescut treptat pe agenda politică și acest lucru va revigora probabil încercările de a curăța aerul londonez.

Citeste si Sendvişurile cu ton de la Subway nu conţin ton. Oamenii de ştiinţă nu au reuşit să identifice ADN-ul acestui peşte: „Nimic de acolo nu e ton”

Ce efect are intoxicaţia cu plumb

Plumbul este un metal toxic a cărui prezență este răspândită la nivelul scoarței terestre, avȃnd utilitate intensivă şi extensivă ȋn industrie şi ȋn activitatea umană, potrivit bioclinica.ro. Plumbul produce contaminarea mediului înconjurător şi expunerea omului şi a animalelor.

Plumbul are un efect toxic cumulativ, afectȃnd populaţia indiferent de vȃrstă. Copiii sunt ȋn mod particular vulnerabili la efectele toxice ale plumbului. Acesta poate determina afectare permanentă neurologică şi cognitivă. Ȋn cazul adulților, expunerea la plumb provoacă afecțiuni cronice, cardio-vasculare sau renale. Expunerea ȋn cazul femeilor gravide interferă cu dezvoltarea normală a sarcinii.

Cele mai multe dintre cazurile de intoxicaţie cu plumb apar din cauza expunerii ocupaţionale la acest toxic. Sunt recunoscute efectele sale asupra sistemului nervos, cardiovascular, renal, reproducător. Efectele asupra aparatului digestiv au fost sistematizate în sindromul digestiv, cu manifestări cronice.