Descoperire uimitoare: tratarea cancerului pancreatic în numai 14 zile

Tumoarea unui șoarece de laborator, care fusese injectat cu celule canceroase umane, a dispărut complet.

03 dec. 2019, 15:26
Descoperire uimitoare: tratarea cancerului pancreatic în numai 14 zile

Un nou tratament, dezvoltat la Universitatea din Tel Aviv, ar putea reduce până la 90% din numărul celulelor cancerului pancreatic, în numai două săptămâni de injecții zilnice cu o moleculă cunoscută sub numele PJ34, informează www.jpost.com. Practic, studiul evidențiază faptul că PJ34, atunci când este injectată intravenos, duce la autodistrugerea celulelor canceroase umane în timpul mitozei, termenul științific pentru diviziunea celulară. Studiul a inclus o transplantare a cancerului pancreatic uman într-un șoarece de laborator a cărui imunitate era compromisă. O lună după ce șoarecele a fost injectat vreme de 14 zile cu PJ34, s-a constatat o reducere cu 90% a celulelor canceroase. Mai mult, în cazul unui alt șoarece, tumoarea a dispărut complet, a declarat Malka Cohen-Armon pentru The Jerusalem Post.

Studiul a fost condus de profesoara Cohen-Armon și de echipa pe care o conduce de la Centrul de Cercetare a Cancerului de la Sheba Medical Center și a fost publicat recent în Oncotarget.

„Această moleculă provoacă o anomalie în timpul mitozei celulelor canceroase, provocând rapid moartea acestora. Astfel, nu se mai poate vorbi de o multiplicare a celulelor de cancer tratate”. Mai mult decât atât, potrivit lui Cohen-Armon, PJ34 pare să nu aibă nici un impact asupra celulelor sănătoase și nici nu s-au observat efecte adverse. În cele din urmă, șoarecele s-a dezvoltat normal și a câștigat în greutate.

Cu toate acestea, întrebarea pe care cercetătorii o primesc adesea este aceasta: Cât va mai dura până când se va trece de la experimente pe șoareci la tratarea bolnavilor de cancer pancreatic. Cohen-Armon crede că ar putea dura cel puțin doi ani, în condițiile în care cercetătorii ar primi fondurile necesare. Mai întâi, cercetătorii vor testa tratamentul pe porci, după care se vor face demersurile necesare pentru începerea tratării oamenilor. Malka Cohen-Armon este însă optimistă.