Descoperire uimitoare în Egipt: Aproape 50 de mumii, găsite în Valea Regilor

O imensă necropolă cu aproape 50 de mumii sau rămășițe de mumii, unele de prinți și prințese din dinastia a XVIII-a faraonică (1550-1292 î.e.n.), a fost descoperită în Egipt, în Valea Regilor, a anunțat luni Ministerul Antichităților.

29 apr. 2014, 15:08
Descoperire uimitoare în Egipt: Aproape 50 de mumii, găsite în Valea Regilor

Descoperită în provincia Luxor (sudul Egiptului), „imensa necropolă conține rămășițe de mumii care ar putea fi ale unor membri ai familiilor domnitoare din dinastia a XVIII-a„, se arată în comunicatul ministerului, care a desfășurat săpăturile alături de o misiune arheologică de la Universitatea din Basel (Elveția), scrie Agerpres.

În necropolă au fost găsite sarcofage din lemn și măști mortuare, precum și vase sau fragmente de vase în care erau puse organele morților după îmbălsămare.

Examinarea de către misiunea elvețiană a inscripțiilor de pe vase a dus la identificarea a peste 30 de nume de persoane îngropate în necropolă, printre care cele ale unor prințese necunoscute până acum, a spus în comunicat Mohamed Ibrahim, ministrul Antichităților.

Necropola se află la extremitatea nord-vestică a Văii Regilor, mai departe decât mormântul lui Tutankamon, precizează reprezentantul ministerului la Luxor, Abdelhakim Karar, care consideră că importanța descoperirii constă mai ales în noile nume de prințese, dar și în faptul că ea s-a făcut în Valea Regilor, unde se credea că s-au aflat toate secretele.

Unele din cele circa 50 de mumii, câteva fiind în stare foarte bună de conservare, sunt ale unor nou-născuți, arată un oficial al misiunii elvețiene. Necropola a fost jefuită de mai multe ori în antichitate, încheie comunicatul.