Descoperire uluitoare în Prahova. Arheologilor nu le-a venit să creadă ce au găsit într-un mormânt vechi

Arheologii Muzeului Judeţean de Istorie Prahova au găsit, marţi, un mormânt vechi de aproximativ 5.000 de ani. Descoperirea a fost făcută pe un câmp aflat la ieşirea din Ploieşti spre Târgovişte.

19 apr. 2016, 12:04

Câţiva arheologi au găsit, pe un câmp aflat la ieşirea din Ploieşti spre Târgovişte, mormântul principal al unui tumul care ar fi aparţinut unei persoane importante dintr-un grup de nomazi. La gâtul scheletului a fost găsit un colier, din cupru şi caolin, cu un pandantiv tip ochelari, singurul găsit în poziţia în care a fost pus iniţial.

„Sunt foarte importante pentru că le-am găsit în contextul în care au fost depuse, adică în mormânt. Le-am găsit în poziţia în care erau utilizate, la gâtul unui individ. Noi mai găseam astfel de piese, dar doar ne închipuiam că provin de la şiraguri. Acum avem clar o informaţie care nu lasă spaţiu pentru alte interpertări. Astfel de piese apar reprezentate pe stele funerare, în centrul Europei” a declarat pentru MEDIAFAX, Alin Frânculeasa, arheolog în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie Prahova.

Potrivit sursei citate, în România, astfel de descoperiri sunt rare.

„Descoperirea este foarte importantă din punct de vedere arheologic. Nu întâlneşti în fiecare zi o astfel de descoperire. Este al treilea colier de genul acesta, găsit în judeţul Prahova. Ele sunt extrem de rare în restul României, mai ales în morminte şi la 5000 de ani vechime. Mai sunt ceva piese, dar sunt mai recente”, a mai spus Alin Frânculeasa, arheolog în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie Prahova.

Vezi şi: Pasărea din logo-ul de la Twitter, descoperită de arheologi pe o piatră scrijelită în Paleolitic


loading...