Descoperire uluitoare la suprafaţa Lunii. Vezi ce au observat astronauții NASA în timpul unei misiuni

O echipă de cercetători de la Universitatea din Colorado a confirmat o ipoteză lansată încă de la primele misiuni cu echipaj uman pe Lună, și anume că la suprafața satelitului natural al Pământului se află nori de praf, chiar dacă Luna nu are atmosferă, conform unui material publicat de The Verge.
Alina Costache
19 iun. 2015, 07:40
Descoperire uluitoare la suprafaţa Lunii. Vezi ce au observat astronauții NASA în timpul unei misiuni

În timpul misiunilor Apollo 15 și 17 astronauții NASA au remarcat o inexplicabilă „strălucire la orizont”, la suprafața Selenei, chiar înainte de răsăritul Soarelui. Această descoperire i-a făcut să bănuiască faptul că la mică altitudine deasupra Lunii se află un nor de praf, însă până în prezent nu au fost descoperite alte dovezi care să susțină această ipoteză.

Oamenii de știință de la Universitatea din Colorado au confirmat existența norului de praf, însă misterul strălucirii de la orizont remarcată de astronauții din misiunile Apollo tot nu a fost complet elucidat pentru că norul descoperit recent nu are compoziția și poziția necesare pentru a produce strălucirea observată la suprafața Lunii în urmă cu peste 40 de ani.

Această descoperire a unui nor de praf la suprafața Lunii indică faptul că și alte obiecte cosmice fără atmosferă ar putea fi înconjurate de nori de praf în suspensie.

Vezi şi: Oamenii de ştiinţă au descoperit cum să colecteze apa potabilă de pe Lună

Potrivit Agerpres, atunci când au observat bizara strălucire de la orizontul selenar dinainte de răsăritul Soarelui, astronauții americani s-au gândit la fenomenul de difuzie a luminii — atunci când lumina solară întâlnește în drumul ei mici particule de praf, se împrăștie în diferite direcții, oferind un aspect de strălucire. Pentru a explica însă strălucirea menționată în misiunile Apollo, norul de praf ar fi trebuit să aibă niște proprietăți particulare: ar fi trebuit să fie foarte dens și compus din particule cu raza de doar o zecime de micron. În plus, acest nor ar fi trebuit să se afle la o înălțime cuprinsă între 16 și 100 de kilometri față de suprafața satelitului.

Echipa coordonată de Mihaly Horányi a analizat datele adunate de sonda LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer), aparținând NASA, sondă ce a orbitat Luna în perioada 2013 — 2014. Echipa lui Horányi căuta informații despre misteriosul nor de praf observat în misiunile Apollo doar pentru a descoperi un alt nor de praf, aflat la mai puțin de 1.600 de metri altitudine și compus din particule cu raza de aproximativ 0,5 microni.

„Este clar că norul care ar fi explicat observațiile desfășurate în timpul misiunilor Apollo nu se află acolo tot timpul”, a comentat Horányi, profesor de fizică la Universitatea din Colorado. Acești nori de praf se formează probabil în urma coliziunilor dintre particule cosmice și suprafața selenară. Efecte similare au fost observate și la suprafața unor luni înghețate din sistemul nostru solar, așa cum ar fi unele luni de pe orbita lui Jupiter.

Aceste rezultate sunt importante în perspectiva viitoarelor misiuni cu echipaj uman pe planeta Marte. Norii de praf de la suprafața unor astfel de planete pot afecta echipamentele spațiale și chiar pot pune în pericol viața astronauților dacă sunt suficient de denși.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Produsul ieftin care te scapă de bătături și de călcâie crăpate. Mulți români îl au în baie, dar puțini știu că face minuni pentru picioare
Capital.ro
George Simion e gata să-și dea demisia. Călin Georgescu îi ia locul: Toate scenariile sunt pe masă
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Viorel Lis se simte tot mai rău. Anunț alarmant făcut de Oana
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Fenomen meteo rar surprins în România! Meteorologii au anunțat zonele vizate
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cine va fi viitorul președinte al României? Date oficiale: Alegerea înțeleaptă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Se dau 200 de euro din partea statului: Românii trebuie să depună documentele cât mai repede
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică