Desemnarea viitorului comisar european din partea Belgiei întâmpină dificultăţi

Dificultăţile aşteptate în formarea noului guvern belgian complică procesul de desemnare a viitorului comisar european din partea Belgiei.

29 mai 2019, 10:01
Desemnarea viitorului comisar european din partea Belgiei întâmpină dificultăţi

Belgia este obişnuită cu perioade lungi de negociere (deţine un record de 589 de zile fără un guvern cu atribuţii depline), dar formarea unei coaliţii majoritare la nivel naţional s-ar putea dovedi o misiune extrem de grea de această dată. Ţara a organizat duminică ”triple alegeri” – pentru Parlamentul European şi pentru parlamentele federal şi regionale – în care regiunea Flandra (nord) a votat cu dreapta şi Valonia (sud) cu stânga, informează Agerpres.

Orice coaliţie va fi probabil dominată de una dintre majorităţile regionale şi, astfel, nu ar avea majoritate, care nu este obligatorie, ci doar sensibilă politic în cealaltă regiune. Însă Belgia trebuie să ia o decizie: în urma alegerilor europene, este de aşteptat guvernul fiecărei ţări membre să prezinte până în septembrie un candidat la postul de comisar european. ”Dacă Belgia nu are un nou guvern până atunci, decizia îi va reveni guvernului interimar”, a explicat Stefan Sottiaux, profesor de drept constituţional la Universitatea din Leuven.

Premierul belgian Charles Michel conduce un guvern provizoriu începând din decembrie anul trecut, când partidul naţionalist Noua Alianţă Flamandă (N-VA) a părăsit coaliţia guvernamentală.

Citeşte şi Europarlamentare: Şefii de stat şi de guvern analizează rezultatele alegerilor pentru PE şi desemnarea şefilor instituţiilor UE

Potrivit lui Sottiaux, desemnarea comisarului european din partea Belgiei ar putea avea nevoie de aprobare parlamentară întrucât guvernul Michel nu mai deţine o majoritate. Totuşi, un purtător de cuvânt Charles Michel a declarat că „desemnarea comisarului european face parte din negocierile pentru guvernul belgian”, informează Agerpres.

În Belgia cutuma este aceea că atunci când partenerii de coaliţie negociază funcţiile de top guvernamentale după un scrutin, postul de comisar european este tratat ca unul de prim-ministru. Acestuia i se acordă trei puncte, celui de vicepremier – două puncte, iar celui de ministru – un punct.

”Partidele din guvernul în exerciţiu vor încerca să desemneze oameni din interiorul lor despre care se consideră că este probabil să facă parte şi din viitorul guvern”, a menţionat vicepremierul belgian Johan Vande Lanotte. El a adăugat că un guvern cu atribuţii depline are şanse mai mari să facă lobby pentru un portofoliu important de comisar european.