Deşeuri radioactive la frontieră. Autorităţile ţării protestează

Câteva mii de persoane au manifestat vineri, în nord-vestul Bosniei, împotriva intenţiei autorităţilor croate de a instala un depozit de materii radioactive în apropierea frontierei dintre cele două ţări, potrivit televiziunii private N1.

27 sept. 2019, 16:36
Deşeuri radioactive la frontieră. Autorităţile ţării protestează

Este vorba despre unul dintre diferendele dintre cele două vecine din ultimii ani, alături de construirea de către Croaţia a unui pod de legătură între nord şi sud, în apropierea frontierei cu Bosnia.

Manifestanţii – inclusiv mulţi liceeni şi lideri politici – s-au adunat la Novi Grad şi au mărşăluit către un pod peste râul Una, frontiera naturală dintre cele două ţări.

Posibilitatea unei ”depozitări temporare” de către Croaţia a unor deşeuri de la Centrala Nucleară de la Krsko, pe care o împarte cu Slovenia şi care se află pe teritoriul sloven, este evocată de mai mulţi ani. Delegaţii ale celor două state membre ale Uniunii Europene (UE) urmează să ia o decizie în acest sens. 

Proiectul autorităţilor croate prevede amplasarea acestui depozit într-o fostă cazarmă de la Cerkezovac.

O altă opţiune este ca deşeurile să fie depozitate în Slovenia, în apropierea centralei de la Krsko.

Autorităţile bosniace apreciază că depozitarea unor materiale radioactive la Cerkezovac pune în pericol între 250.000 şi 300.000 de persoane care trăiesc în zonă, de-a lungul râului Una, care traversează un parc natural de partea bosniacă a frontierei.

Ele se tem că instalaţia poate deveni un mare depozit de deşeuri radioactive.

”Acesta nu ar fi doar un depozit temporar. El poate deveni un mare depozit de gunoi european, în care să se pună deşeuri nucleare ale ţărilor europene care nu mai ştiu ce să facă cu ele”, a avertizat Srebrenka Golic.