Desfiinţarea Inspecţiei Muncii, discutată miercuri de Curtea Constituţională

Curtea Constituţională discută miercuri sesizarea PNL privind desfiinţarea Inspecţiei Muncii şi Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială.

23 iun. 2015, 16:54
Desfiinţarea Inspecţiei Muncii, discutată miercuri de Curtea Constituţională

Legea de aprobare a OUG 86/2014 privind stabilirea unor măsuri de reorganizare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost adoptată în 26 mai de Senat.

CITEŞTE ŞI: Inspecţia Muncii: Amenzi de UN MILION de lei după ce 1.800 de persoane au fost depistate că munceau la negru

În 28 mai, grupul deputaţilor PNL a depus o sesizare la Curtea Constituţională în privinţa Legii de aprobare a OUG 86/2014.

„Prin această ordonanţă de urgenţă, Guvernul desfiinţează Inspecţia Muncii şi Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, iar în locul acestora va fi formată, prin comasare, o structură unică, denumită Agenţia Naţională pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială, în subordinea Ministerului Muncii.

Toate acestea fără a exista un aviz al Curţii de Conturi, ca garanţie tehnică în luarea deciziilor politice. Desfiinţarea Inspecţiei Muncii nu are caracter de urgenţă şi, mai mult, în loc să îmbunătăţească activitatea din domeniile relaţiilor de muncă, securităţii şi sănătăţii în muncă şi supravegherii pieţei, o supune controlului guvernamental şi schimbărilor politice”, au precizat semnatarii sesizării.

În sesizare, semnată de 78 de deputaţi liberali, se arată că dispoziţiile articolului 5 din OUG 86/2014 încalcă alineatele 1, 4 şi 6 ale articolului 115 din Constituţie, potrivit cărora delegarea legislativă către Guvern este permisă doar în domenii care nu constituie obiectul legilor organice, iar ordonanţele de urgenţă pot fi adoptate „numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, neputând afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie”.

Deputaţii PNL consideră că Guvernul nu a respectat principiul separaţiei şi echilibrului puterilor, în condiţiile în care alineatul 4 al articolului 1 din Constituţie prevede că „statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale”.

Mai mult, potrivit deputaţilor PNL, a fost încălcat şi alineatul 2 al articolului 117 din Constituţie, care prevede că „Guvernul şi ministerele, cu avizul Curţii de Conturi, pot înfiinţa organe de specialitate, în subordinea lor, numai dacă legea le recunoaşte această competenţă”.

„Aşadar, în cazul OUG 86/2014, Guvernul şi-a depăşit limitele delegării prevăzute de Constituţie, fiind vorba de o imixtiune nepermisă în competenţa legislativă a Parlamentului”, se mai arată în sesizare.

Citeşte şi: Pop: Agenţia Naţională pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială va contribui la reducerea fraudelor

Senatul a adoptat OUG 86/2014 în 26 mai, după ce Camera Deputaţilor a adoptat-o tacit în 18 februarie. Atunci, deputaţii liberali au iniţiat o moţiune simplă pe acestă temă la adresa ministrului muncii Rovana Plumb, intitulată „PSD guvernează la negru, totul pentru PSD, nimic pentru cetăţeni”, care a fost respinsă.